Malta & Gozo

Poznaj smaki Malty

20-24.04.2021

Smakuj, degustuj, rozkoszuj się!

Malta to najdalej na południe wysunięte państwo Europy. Z 300 dniami słonecznymi rocznie oraz najlepszym klimatem na świecie Malta jest krajem, do którego przez cały rok można przylecieć na kilkudniową wycieczkę. Na Archipelag Wysp Maltańskich składają się trzy zamieszkałe wyspy: Malta, Gozo i Comino oraz kilka mniejszych wysepek. Wśród atrakcji są cuda natury, klimatyczne miejsca, miasta, zabytki, plaże i ciekawe tradycje. Zapraszamy na degustację maltańskich smaków!

Must see attractions!

Ekskluzywna kolacja w Villa Taro w St. Julian’s
Degustacja w ponad 400-letniej winnicy Marsovin
Wizyta w Milczącym Mieście - Mdina
Wycieczka rowerami po zakątkach Gozo
Lekcja ekologicznego gotowania w Dar-il-Bniet
Lokalne smaki w Ta’Karolina Restaurant w Xlendi

Program wyjazdu

DZIEŃ 1: Przylot na Maltę
More
  • Przelot z Warszawy na Maltę.
  • City tour po Valetta – stolicy wyspy.
  • Stolica Malty Valletta to miejsce, od którego należy rozpocząć poznawanie tego
    wyspiarskiego kraju. Na niewielkiej powierzchni znajduje się ponad 300 zabytków czekających tylko na chętnych ich podziwiania. Doceniło ją UNESCO, wpisując to miasto na światową listę dziedzictwa. W 2018, Valletta została Europejską Stolicą Kultury.
  • Valletta to nastrojowe barokowe miasto o wyjątkowych budowlach powstałych ze złotego piaskowca. Wąskie uliczki, potężne mury, harmonijne zdobienia, finezyjne balkony, ogrody i niezapomniane panoramy to tylko niektóre z atutów tego miasta.
  • Zakwaterowanie w hotelu np. The Preluna Hotel 4* w Sliema.
  • Wieczorem kolacja w Villa Taro w St. Julian’s – jednej z najlepszych restauracji na wyspie, położonej w zabytkowej dzielnicy Balluta Bay.
DZIEŃ 2: Mdina i nauka gotowania po maltańsku!
More
  • Przejazd do Mdiny – znanego jako Ciche lub Milczące Miasto. Niesamowita atmosfera tego miejsca udziela się każdemu – być tutaj to jakby cofnąć się w czasie.
  • Niewielka i w pełni ufortyfikowana Mdina (malt. L-Imdina) aż do XVI wieku oficjalnie pełniła funkcję stolicy Malty. Obecnie miasto zamieszkuje zaledwie kilkaset osób, lecz każdego dnia przybywają tu tłumy turystów pragnących pospacerować wąskimi średniowiecznymi uliczkami i zobaczyć fasady barokowych rezydencji.
  • Następnie udamy się do Dar-il-Bniet, gdzie czeka nas lekcja gotowania – to świetne miejsce, prowadzone z nastawieniem na ekologiczne składniki i lokalne smaki. Znajdziecie tutaj pełno przetworów i autorskich przepisów. Lunch przygotujemy sami 🙂
  • Po obiedzie wizyta w najstarszej winiarni na Malcie – Marsovin, gdzie czeka na degustacja lokalnych win i zwiedzanie ponad 400-letniej winiarni.
  • Wieczorem kolacja w Barracuda – restauracji z ponad 40-letnią tradycją, specjalizującej się w owocach morza.
DZIEŃ 3: Gozo time!
More
  • Wykwaterowanie z hotelu i przejazd busem i promem na sąsiednie Gozo.
  • Gozo znajduje się zaledwie 6 km od północnych brzegów Malty. Wyspa zachowała swój pierwotny krajobraz i stanowi raj dla miłośników przyrody i ciszy. Plaże są tu zdecydowanie mniej zatłoczone, a ulice i bary spokojniejsze. W krajobrazie dominują przede wszystkim skaliste klify, niewielkie zatoczki i wszechobecne oleandry. Wyspa liczy 67 km2 i jest zamieszkana zaledwie przez 31 tys. osób. Wg legendy to właśnie tutaj nimfa Kalipso więziła Odyseusza przez 7 lat. Tu również znajduje się najbardziej znana z megalitycznych świątyń – Ggantija. Gozo w ciągu wieków była celem najazdów Arabów i piratów.
  • Zwiedzanie i przejazd po tej niesamowitej wyspie siostrze Malty.
  •  Zakwaterowanie w hotelu na Gozo np. Calypso Hotel 4* w Marsalforn.
  • Wieczorem kolacja w Ta’Karolina Restaurant w Xlendi – uważana przez wielu za najlepszą restaurację z lokalnym jedzeniem na Gozo.
  • Nocleg na Gozo.
DZIEŃ 4: Gozo aktywnie
More
  • Śniadanie w hotelu.
  • Dzisiaj czas na spalenie pyszności z wyjazdu – na początek czeka nas wycieczka rowerowa po pięknych zakątkach Gozo (trasa dobrana do umiejętności uczestników).
  • Lunch w formie pikniku!
  • Po południu czas na wodą atrakcję – kajaki morskie, odwiedzimy cudne nadwodne zakamarki, jaskinie i odludne plaże.
  • Wieczorem kolacja w Country Terrace – gdzie kuchnia wspina się na wyżyny najwspanialszych smaków! Dodatkowo piękny widok z tarasu!
  • Nocleg na Gozo.
DZIEŃ 5: Powrót do Polski
More
  • Śniadanie w hotelu i wykwaterowanie.
  • Powrót na Maltę i przejazd na lotnisko o odpowiedniej godzinie. Wylot do Warszawy.

Travel price

1 165 EUR + przelot ok. 600-1400 PLN
10-14 osób
1 060 EUR +przelot ok. 600-1400 PLN
15-20 osób

Margotowy Newsletter