Zaloguj się do
Strefy klienta

Australia

Australia - wyjazdy incentive, wyjazdy integracyjne, firmowe wyjazdy zagraniczne.

 

Nie tylko rafa koralowa i misie koala…

Co wiesz o Australii? Że żyją w niej dziobaki, kolczatki, kangury, misie koala? Słyszałeś także, iż ten pustynny ląd jest otoczony piękna rafą koralową, a oprócz cudów natury warto jeszcze zwiedzić operę w Sydney? To stanowczo za mało!
Nadszedł czas byś odwiedził kraj Aborygenów i osobiście przekonał się o jego wyjątkowości. Zobacz na przykład jezioro Hillier, którego wody mają kolor pastelowo-różowy i zachowują ten odcień przez cały rok. Co ciekawsze woda pozostaje różowa nawet nabrana do naczynia. A może zainteresuje cię zdobycie Harboure Bridge w Sydney? Profesjonalna firma oferuje amatorom mocnych wrażeń możliwość wspinaczki na ten ogromny most. Posłuchaj dźwięku didgeridoo – czyli rodzaju naturalnej drewnianej trąbki - najpopularniejszego tradycyjnego instrumentu Aborygenów. Poznaj spontanicznych Australijczyków. Ci ludzie mówią sami o sobie, że są otwarci i swobodni. Zwracają się do siebie po imieniu, zaś nowo poznane osoby witają uściskiem dłoni, a swoich przyjaciół przytuleniem i pocałunkiem w policzek.


Pomimo, że kuchnia australijska opiera się na szerokim wyborze tego, co pochodzi z innych regionów świata (także z kuchni polskiej), posiada również rodzime specjały. Rozsmakuj się w nich. Spróbuj vegemite (pasta z wyciągu z drożdży do smarowania pieczywa), Pavlovej (lekki torcik bezowy),  lamingtons (ciasto biszkoptowe z czekoladą, dżemem i wiórkami kokosowymi); czy anzac biscuits (ciasteczka pochodzące z okresu I wojny światowej). Najpopularniejsza jest baranina, która w niczym nie przypomina tej, dostępnej w Polsce. Zawsze świeża, mięciutka, pozbawiona specyficznego zapachu, który bardziej wrażliwych może zniechęcać. Tylko tutaj zjemy stek z kangura; krokodyla w sosie curry; filet ze strusia emu z migdałami i calvados; czy fish and chips, ale… z rekina. Jeśli chodzi o alkohole, to nie sposób przecenić znaczenia piwa dla kuchni australijskiej.. Najlepsze to Victoria Bitter, Melbourne, Cascade oraz Swan. Zawartość alkoholu w większości sprzedawanych piw nie przekracza 5%. Obok piwa, bardzo popularne jest australijskie wino. Należy tu wymienić Barossa, Eden Valley, South Australia, Cudgee Creek, Coonawarra czy Mount Benson. Produkcja win w Australii cieszy się ponad 200-letnią tradycją.