Zaloguj się do
Strefy klienta

Węgry

Węgry - wyjazdy incentive, wyjazdy integracyjne, firmowe wyjazdy zagraniczne.

 

Gorący kociołek z mieszanką zaskakujących tradycji…

Czy wiesz, że na Węgrzech nazwisko zawsze podawane jest przed imieniem, a kobieta wychodząca za mąż może przyjąć imię i nazwisko męża? Jak to wygląda w praktyce? Jeżeli mąż nazywa się na przykład Nagy Árpád, to żona Árpáda będzie nazywana Nagy Árpádné. Legendarnym patronem i symbolem Węgier jest Turul - ptak, którego opiewa stepowa mitologia madziarska. Swoim wyglądem przypomina ogromnego sokoła. Przesiaduje na szczycie Drzewa Życia, otoczony mniejszymi ptakami, w których zaklęte były dusze nienarodzonych. Jeśli już mowa o węgierskich tradycjach to dzielą się one na zimowe, letnie i związane z … kobietami. 28 grudnia obchodzi się dzień upamiętniający Rzeź Niewiniątek (aprószentek napja). Przy tej okazji w minionych wiekach odbywał się proces wprowadzenia młodych chłopców w dorosłe życie (legények avatása). Od tej pory młodzież mogła pić z mężczyznami w karczmie. Charakterystycznym zimowym świętem ludowym jest z kolei dzień świętego Błażeja - patrona chorych na gardło. Tego dnia księża udzielali w kościele błogosławieństwa, poprzez zbliżenie do gardła palącego się świecznika (balázsolás). Na Węgrzech Wigilia nazywana jest Dniem Miłości. Tego dnia wszyscy są dla siebie życzliwi. W większości węgierskich domów, ważną rolę nadal odgrywają stare, wiejskie zwyczaje. Stół posypuje się soczewicą, która jest symbolem dobrobytu. Potrawy z makiem mają zapewnić miłość w rodzinie. W wielu wsiach, przez całą noc, palone są pnie drzew. Tradycyjną potrawą jest indyk nadziewany kasztanami i owocami. Jak Węgrzy spędzają wolny czas? Bardzo popularne są kąpiele w wodach termalnych. Naturalnie gorąca woda wypływa tu z ziemi w tak wielu miejscach, że gdziekolwiek staniemy na pewno znajdziemy w pobliżu ciepłe kąpielisko. Dobrodziejstwo wód termalnych docenili już Rzymianie, którzy władali naddunajską prowincją Panonia. Węgry to również kraj niezwykłych dyscyplin sportowych. Pasterze zamieszkujący obszar Wielkiej Niziny Węgierskiej chętnie demonstrują pokaz, w czasie którego powożą piątką koni stojąc na grzbiecie jednego z rumaków. Światowy rekord w tej specyficznej "konkurencji" należy do Madziara, który powoził w ten sposób dwunastką koni. Czy wiesz skąd wziął się na świecie długopis? Otóż został wynaleziony przez Węgra László Bíró. Jakie smaki kojarzą ci się z węgierską kuchnią? Oczywiście królują tu pikantne aromaty, które tworzy mieszanka czosnku, cebuli oraz papryki, której istnieje tu ponad 1000 odmian. Najostrzejsza z nich jest 100 razy mocniejsza niż papryczka chili, a porcja o wielkości 1/100 łyżeczki tak mocno pali w gardle, że litr mleka nie jest w stanie jej zneutralizować. Czy znasz takie rodzaje papryk jak: sygietyńska, kolczańska czy ostra czereśniowa? Najsłynniejszą potrawą Węgier jest porkolt oraz jego odmiany: gulasze, paprykarze i fokanie. Na porkolt składają się obsmażone kawałki mięsa, duszone w bardzo krótkim sosie (malutkiej ilości płynu). Węgierska kuchnia nie obeszłąby się bez ryb. Popularnością cieszą się: halaszle - zupa rybaków (odpowiednik naszej zupy rybnej), oraz ryby słodkowodne, głównie karpie, sandacz, fagosz i czeczuga. Mało kto wie, że obecność kwaśnej śmietany i klusek Węgrzy zawdzięczają Polakom. Na deser serwowany jest Tort Dobosa - płaty biszkoptowe, przełożone kremem czekoladowo - orzechowym ze szklistą glazurą na górze. Mignony to z kolei małe ciasteczka oblewane marcepanem lub likierem. Nie można zapomnieć też o węgierskim winie takim jak: Tokaj Aszu, Tokaj Szamorodny, Rizling, Furmint, Medoc Noir, Kadarka, Burgund oraz Muskataly i Ezejro. W samym sercu Budapesztu, pod Wzgórzem Zamkowym, rozpościera się ogromne, podziemne miasto. Plątanina korytarzy i grot liczy blisko 10 kilometrów i jest doskonałą atrakcją dla miłośników nietypowych szlaków turystycznych. Turysta zanurza się tu w głąb ciemnych korytarzy, które czasem musi sobie sam oświetlać np. telefonem komórkowym. Brak przewodników powoduje, że w skomplikowanej sieci korytarzy można się naprawdę zgubić. Na wytrwałych czeka jednak imponujący widok. Pośrodku tzw. Komnaty Renesansowej stoi bowiem obrośnięta bluszczem fontanna, z której wnętrza tryska prawdziwe, nadające się do picia czerwone wino.

  • Jezioro Balaton na Węgrzech jest największym w kraju i jednym z większych akwenów słodkowodnych w Europie. Ma ono aż 77 km długości, a w najszerszym miejscu jego szerokość przekracza 14 km.
  • Wody termalne to dar natury, którego można Węgrom tylko pozazdrościć. Naturalnie gorąca woda wypływa tu z ziemi w tak wielu miejscach, że gdziekolwiek staniemy na pewno znajdziemy w pobliżu ciepłe kąpielisko. W sumie na Węgrzech jest ponad 1000 kąpielisk termalnych, a tylko stolica może poszczycić się aż 123 ujęciami ciepłej źródlanej wody i 50 kąpieliskami. Tamtejsze wody termalne wykorzystywali już Rzymianie, którzy władali naddunajską prowincją Panonia.
  • Mało kto zdaje sobie sprawę, że codziennie używane przez nas narzędzie jakim jest długopis zostało wynalezione przez Węgra László Bíró.
  • Na Węgrzech istnieje ponad 1000 odmian papryki. Najostrzejsza z nich jest 100 razy mocniejsza niż papryczka chili, a zaledwie 1/100 łyżeczki jest w stanie tak mocno zapiec w gardle że litr mleka tego nie zneutralizuje.
  • Na Węgrzech Wigilia uznawana jest za Dzień Miłości. Wszyscy tego dnia są dla siebie życzliwi. W większości węgierskich domów, kultywuje się stare, wiejskie zwyczaje. Stół posypuje się soczewicą, która jest symbolem dobrobytu. Dania i ciasta z makiem mają zapewnić miłość w rodzinie. W wielu wsiach, przez całą noc, palone są pnie drzew. Tradycyjną potrawą jest indyk nadziewany kasztanami i owocami.
  • Węgierskie tradycje dzielą się na zimowe, letnie i związane z …. Kobietami. 28 grudnia obchodziło się dzień upamiętniający Rzeź Niewiniątek (Aprószentek napja). Wystawia się w tym dniu przedstawienia z Heroldem. Odbywał się też proces wprowadzenia młodych chłopców w dorosłe życie (legények avatása) – od tej pory mogli pić z mężczyznami w karczmie. Charakterystyczne zimowe węgierskie święto ludowe to dzień świętego Błażeja. Jest to patron chorych na gardło – tego dnia można było w kościele otrzymać błogosławieństwo, dokonywane przez zbliżenie do gardła palącego się świecznika (Balázsolás). Popularne było zbieranie się w okresie jesieni i wspólne przędzenie, czemu towarzyszyły oczywiście rozmowy i śpiewy. Bardzo popularnym zajęciem było wróżenie, które odbywało się nie tylko w Andrzejki ale także w dzień Świętej Katarzyny (25.11), Świętej Barbary (4.12) i Świętej Łucji (13.12).
  • Węgierska kuchnia słynie z niepowtarzalnego smaku – czosnek, cebula a przede wszystkim papryka we wszystkich możliwych odmianach zarówno świeża jak i jako przyprawa. Nazwy mało znane u Nas papryka sygietyńska i kolczańska czy ostra czereśniowa.
  • Najsłynniejszą potrawą Węgier jest porkolt oraz jego odmiany: gulasze, paprykarze i fokanie. Porkolt to obsmażone kawałki mięsa duszone w bardzo krótkim sosie - czyli malutkiej ilości płynu. Gulasze, różnią się wielkością kawałków mięsa, zawierają dodatek pokrojonych w kostkę ziemniaków i podlewane są większą ilością wody. Do paprykarzy dodaje się pod koniec duszenia kwaśną śmietanę, a fokanie charakteryzują się tym, że mięso z podgardla pokrojone w paski mocno posypuje się papryką i pieprzem, uzyskując pikantny sos.
  • Węgierska kuchnia rybą też stoi - Halaszle - zupa rybaków (odpowiednik naszej zupy rybnej ), ryby słodkowodne pochodzące np. z jeziora Balaton, głównie karpie, sandacz, fagosz i czeczuga.
  • Potrawy Węgrzy okraszają gęstą kwaśną śmietaną, co jest wpływem polskiej kuchni. No i oczywiście wszelkie kluski i kluseczki – galuszki (lane kluski) , tsipekti (coś w rodzaju polskich zacierek).
  • Nie można też zapomnieć o Węgierskim winie – Tokaj Aszu, Tokaj Szamorodny, Rizling, Furmint, Medoc Noir, Kadarka, Burgund oraz Muskataly i Ezejro. A na deser bezapelacyjnie Tort DOBOSA - płaty biszkoptowe, przełożone kremem czekoladowo - orzechowym ze szklistą glazurą na górze , mignony, małe ciasteczka oblewane marcepanem lub likierem, oraz naleśniki z konfiturami, twarogiem, bakaliami i orzechami polewane czekoladowym sosem , a także knedle na słodko z serem i owocami.
  • W samym sercu Budapesztu, pod Wzgórzem Zamkowym, rozpościera się ogromne, podziemne miasto. Ta plątanina korytarzy i grot liczy blisko 10 kilometrów i jest doskonałą atrakcją dla miłośników alternatywnych szlaków turystycznych. Po uiszczeniu niewielkiej opłaty turysta zanurza się w głąb ciemnych korytarzy, które czasem, dla bezpieczeństwa, musi on sobie nawet sam oświetlać własnym telefonem komórkowym. Wokół nie ma żadnych przewodników, a w skomplikowanej sieci korytarzy można się naprawdę zgubić. W labiryncie jest jeszcze jedna zaskakująca atrakcja. Otóż pośrodku tzw. Komnaty Renesansowej stoi obrośnięta bluszczem fontanna, z której wnętrza tryska prawdziwe, nadające się do picia czerwone wino.
  • Legendarnym patronem i symbolem Węgier jest Turul - mityczny ptak, wywodzący się ze stepowej mitologii madziarskiej. Swoim wyglądem przypomina ogromnego sokoła, który, jak podają mity, przesiaduje na szczycie Drzewa Życia, otoczony mniejszymi ptakami, w jakich zaklęte były dusze nienarodzonych.
  • Puszta, czyli obszar Wielkiej Niziny Węgierskiej, tradycyjnie zamieszkiwany był przez ludność trudniącą się wypasem bydła i hodowlą koni. Tamtejsi pasterze chętnie demonstrują pokaz, w czasie którego powożą piątką koni stojąc na grzbiecie jednego z rumaków. Światowy rekord w tej specyficznej "dyscyplinie" również należy do Madziara, który powoził w ten sposób dwunastką koni.
  • Czy wiesz, że... na Węgrzech nazwisko zawsze podawane jest przed imieniem?
  • Czy wiesz, że... na Węgrzech kobieta wychodząca za mąż może przyjąć imię i nazwisko męża? Jeżeli mąż nazywa się - dajmy na to - Nagy Árpád, to wybranka jego serca po zawarciu związku małżeńskiego będzie zwana Nagy Árpádné.
  • Miasto Budapeszt powstało w 1873 z połączenia trzech miast: Budy, Pesztu i Starej Budy - Óbudy. Decyzja o połączeniu zapadła rok wcześniej.