Zaloguj się do
Strefy klienta

Szwecja

Szwecja - wyjazdy incentive, wyjazdy integracyjne, firmowe wyjazdy zagraniczne.

 

Królestwo raków, śledzi i okowity…

Szwecja doświadczyła ogromnego szczęścia. Jest to jedyny kraj europejski, który nigdy nie został podbity przez inny naród (z wyjątkiem średniowiecznej unii pod rządami duńskimi). W historii Szwecji zaznaczyło się też kilka mniej chwalebnych momentów. W latach 1936-1975 w ramach programu eugenicznego (selektywna metoda rozmnażania ludzi lub zwierząt) prowadzono na masową skalę przymusową sterylizację osób uważanych za „niepełnowartościowe”. Zajmijmy się jednak bardziej przyjemnymi tematami. W tym miejscu warto wspomnieć o Gotlandii - własności Szwecji, a zarazem największej wyspie na Morzu Bałtyckim. Czy spodziewałbyś się, że rosną tu… trufle? Szwecja to również raj dla wędkarzy. Ryby łowić można w wielkich jeziorach i wodach morskich bez specjalnych zezwoleń. Pozwala na to obowiązujące w tym kraju prawo użyteczności publicznej. Ciekawostką jest to, że w języku szwedzkim nie istnieje słowo „proszę”. W zamian przy każdej okazji używa się słowa „dziękuję”. Jest ono wręcz nagminnie. W Szwecji wszyscy mówią do siebie na „ty” - rzadko spotykany przejaw równości społecznej, z której sami Szwedzi są bardzo dumni. Również feminizm cieszy się w tym kraju sporą popularnością. Głos kobiet ma duże znaczenie w tutejszym parlamencie i rządzie. W życiu codziennym cudzoziemki mogą być zaskoczone tym, że ich szwedzki partner, np. podczas romantycznej kolacji, nie będzie za nie płacił. Szwedzkie kobiety upierają się, aby za siebie płacić. W kontaktach społecznych Szwedzi mogą wydawać się niedostępnymi i zamkniętymi, ale równocześnie są lojalnymi przyjaciółmi. Jeżeli rozmawiasz ze Szwedem po raz pierwszy, zachowaj odległość 60 cm, bo inaczej bliższy kontakt będzie odebrany jako zbytnia poufałość. W zwyczaju jest także ściąganie butów przy wchodzeniu do domu, zwłaszcza zimą, ponieważ Szwedki bardzo dbają o czystość w swoich domach.. Nie wypada odwiedzać Szweda bez zaproszenia lub uprzedzenia. Zaproszenie jest szczególnie wymagane kiedy wizyta obejmuje posiłek. Szwedzi bardzo cenią sobie też punktualność. 5 - 10 minut spóźnienia wymaga przeprosin i usprawiedliwienia. Nietaktem jest również nazywanie mieszkańców okolic podbiegunowych "Lapończykami". Określenie to odbierane jest jako dyskryminujące. Ludy północy sami siebie nazywają Saamami. Szwedzi są narodem wykazującym wiele inwencji. W Jakkasiarvi znajduje się największe na świecie igloo, w którym mieści się hotel, galeria, teatr, kino i restauracja. Ciekawszymi szwedzkimi wynalazkami są też: klucz francuski i kształt butelki coca-coli. Szwedzi mają sporo czasu na nowe pomysły. Zgodnie z prawem pracy w ciągu roku na wakacje wykorzystują aż 5 tygodni! Z pewnością wielu z nich z chęcią uczestniczy w sierpniowym Święcie Raka. Odnosi się wrażenie, ze w tym czasie całą Szwecja udekorowana jest wizerunkiem raka. Oczywiście przewodnim tematem muzycznym jest rak. W każdym sklepie można nabyć noże przeznaczone specjalnie do spożycia tego frykasu, nie brakuje też mrożonych raków w atrakcyjnych cenach. Jak widać Szwecja bardzo przywiązana jest do tego skorupiaka, a sam sposób jego spożywania zbliżony jest wręcz do rytuału. Faktem jest jednak, że w żadnym innym zakątku świata szwedzka odmiana raka szlachetnego nie ma sobie równej jakościowo. Rak jest popularnym elementem stołu szwedzkiego, na którym podaje się ogromne ilości przekąsek i dań głównych. W XIX wieku owe stoły dochodziły nawet do 15 m2 objętości. Można tam znaleźć przede wszystkim ryby: śledzie marynowane, w sosach i zalewach lub podawane jako sałatka; makrele; łososie przyrządzane na zimno, marynowane oraz wędzone. Na stole szwedzkim podaje się także owoce morza, ciemny i jasny chleb, warzywa i ziemniaki oraz gorące dania przygotowane z wieprzowiny, baraniny lub cielęciny. Czy wiesz, że tradycyjnie kuchnia szwedzka charakteryzowała się używaniem dużych ilości cukru. Słodzono niemal wszystko: mięsa, ryby, śledzie, zupy, pasztety, a nawet chleb. Dzisiaj nawyk słodzenia potraw jest zdecydowanie mniejszy, choć niektórzy Szwedzi nadal serwują dania mocno przesłodzone. W Szwecji jedzenie posiłków należy zawsze rozpocząć od śledzia. Potem jada się danie zimne, następnie gorące i na koniec deser. Biesiadnicy sami się częstują, sami też zmieniają talerze między posiłkami. Szwedzka kuchnia oferuje także różnego rodzaju zupy głównie na bazie ryb (gęste i sycące), najpopularniejsze z nich to: zupa rybna (z ziemniakami, na białym winie); piwna (z żółtkiem, skórką pomarańczy, z jasnym i ciemnym piwem); z żółtej fasoli (z fasolą, cebulą i słoniną). Z deserów, obok pierniczków, popularnością cieszą się wieńce drożdżowe oraz suflety z jabłek lub agrestu. Do zakąsek ze śledzia Szwedzi najczęściej piją wódkę lub piwo (najbardziej znane starköl). Szwedzka wódka znana jest na całym świecie, jednak około 60 gatunków alkoholi aromatyzowanych różnymi przyprawami i ziołami dostępnych jest tylko lokalnie. Z innych napojów można wymienić: poncz (słodki napój alkoholowy z araku); grzane wino – glögg; bezalkoholowy napój – lättöl oraz mocną kawę ze śmietanką. Kulinarną niespodzianką jest surstrÖmming. Cóż to takiego ? Otóż jest to marynowany śledź. Jego fenomen polega na tym, że marynuje się go przez rok w zwykłej puszce. Po tym okresie gazy znajdujące się wewnątrz wypychają denko pojemnika do góry. Puszka jest tak nabrzmiała, że wygląda jakby miała za chwilę eksplodować. Również zapach tego specjału dla nieprzyzwyczajonego człowieka jest nie do zniesienia.

  • Kolejna rzecz, o której warto wspomnieć to Gotlandia. Jest to wyspa należąca do Szwecji i największa wyspa na Morzu Bałtyckim. Na owej wyspie rosną… trufle. W Szwecji również można łowić ryby w wielkich jeziorach i wodach morskich bez specjalnych zezwoleń. Pozwala na to obowiązujące w tym kraju prawo użyteczności publicznej.
  • W latach 1936-1975 w Szwecji w ramach programu eugenicznego (selektywna metoda rozmnażania ludzi lub zwierząt) prowadzono na masową skalę przymusową sterylizację osób uważanych za „niepełnowartościowe”.
  • Jednym z najbardziej rozpoznawalnych na świecie symboli Szwecji jest konik z Dalarna. Jest to ręcznie malowana i strugana z drewna sosnowego figurka.Tradycją stało się też darowanie jej w prezencie.
  • Kulinarną niespodzianka jest surstrÖmming. Cóż to takiego ? Otóż jest to marynowany śledź. Jego fenomen polega na tym, że marynuje się go przez rok w zwykłej puszce. Jednak po tym okresie gazy znajdujące się wewnątrz wypychają denko pojemnika do góry. Puszka jest tak nabrzmiała, że wygląda jakby miała za chwilę eksplodowad. Również zapach tego specjału jest dla nieprzyzwyczajonego człowieka nie do zniesienia.
  • Ze Szwecji pochodzi również określenie „stół szwedzki” na którym podawano ogromnej ilości przekąsek i dao głównych. W XIX wieku owe stoły dochodziły nawet do 15 metrów kwadratowych swej objętości. Ten stół ugina się pod ciężarem słodyczy i przekąsek. Z potraw można tam znaleźć przede wszystkim ryby: śledzie marynowane, w sosach i zalewach lub podawane jako sałatka; makrele; łososie przyrządzane na zimno, marynowane oraz wędzone. Na stole szwedzkim podaje się także owoce morza, ciemny i jasny chleb, warzywa i ziemniaki oraz gorące dania przygotowane z wieprzowiny, baraniny lub cielęciny.
  • Ciekawą nowinką a zarazem tradycją jest sposób obchodzenia Świąt Bożego Narodzenia. Nie przestrzeganie owej tradycji równa się z zepsuciem sobie a także rodzinie całego okresu świątecznego. Mowa tu o gromadzeniu się w okresie wigilijnym przed odbiornikami telewizyjnymi by obejrzed – emitowane co rok te same – bajki.
  • W języku szwedzkim nie istnieje słowo „proszę”. W zamian stosuje się przy każdej okazji słowo „dziękuję”. Jest ono używane wręcz nagminnie. W Szwecji wszyscy mówią do siebie na „ty”. Jest to rzadko spotykany przejaw równości społecznej, z której sami Szwedzi są bardzo dumni.
  • w Szwecji jest pojawiające się każdego roku w sierpniu „święto raka”. W tym czasie papiernicze sklepy oferują papierowe talerzyki, śliniaki, serwetki, czapeczki oraz lampiony. Wszystkie z wymienionych rzeczy posiadają wzorki w raki. W każdym sklepie można nabyć przeznaczone specjalnie do raków noże. Oczywiście słychać muzykę z przewodnim tematem „rak”. Również narzędzia użytku domowego, takie jak miski czy szklanki pomalowane są w rakowe wzorki. No i oczywiście w sklepach spożywczych nie brakuje mrożonych raków w atrakcyjnych cenach. Tylko Szwecja tak bardzo przywiązana jest do tego skorupiaka, a sam sposób jego spożywania jest wręcz zbliżony do rytuału. I najlepiej przy pełni księżyca. Faktem jest jednak, że szwedzka odmiana „raka szlachetnego” nie ma sobie równego jakościowo w żadnym innym zakątku świata.
  • Tradycyjnie kuchnia szwedzka charakteryzowała się używaniem dużych ilości cukru. Słodzono niemal wszystko: mięsa, ryby, śledzie, zupy, pasztety, a nawet chleb. Dzisiaj nawyk słodzenia potraw jest zdecydowanie mniejszy, choć niektórzy Szwedzi nadal serwują dania mocno przesłodzone.
  • Do ciekawych potraw szwedzkich należą zapiekane w mleku lub śmietanie ziemniaki, cebula oraz anchois.
  • A jednym z najbardziej znanych dań są klopsiki z żurawinami. Niemal do każdego dania dodawane są sosy. W Szwecji jedzenie posiłków należy zawsze rozpocząć od
  • śledzia. Potem jada się danie zimne, następnie gorące i na koniec deser. Biesiadnicy sami się częstują, sami też zmieniają talerze między posiłkami.
  • Szwedzka kuchnia oferuje różnego rodzaju zupy głównie na bazie ryb (gęste i sycące), najpopularniejsze z nich to: zupa rybna (z ziemniakami, na białym winie); piwna (z żółtkiem, skórką pomarańczy, z jasnym i ciemnym piwem); z żółtej fasoli (z fasolą, cebulą i słoniną). Zupą, którą jada się tradycyjnie w czwartki jest grochówka z mięsem wieprzowym. Szwedzi chętnie piją mleko i jogurty. Mlekiem popijają prawie wszystkie posiłki, pod warunkiem, że jest ono zimne i nie przegotowane. Preferują sery, szczególnie topione oraz znane od stuleci cienkie placki z mąki owsianej. Z deserów, obok pierniczków, popularnością cieszą się wieńce drożdżowe oraz suflety z jabłek lub agrestu.
  • Szwedzi, do zakąsek ze śledzia najczęściej piją wódkę lub piwo (najbardziej znane starköl). Piwo jest jedynym ogólnodostępnym alkoholem w Szwecji. Sprzedaż pozostałych alkoholi jest poddana rygorystycznym przepisom. Szwedzka wódka znana jest na całym świecie, jednak około 60 gatunków alkoholi aromatyzowanych różnymi przyprawami i ziołami znanych jest tylko lokalnie. Z innych napojów można wymienić: poncz (słodki napój alkoholowy z araku); grzane wino – glögg; bezalkoholowy napój – lättöl oraz mocna kawa ze śmietanką.
  • Warto wiedzieć, że dzięki restrykcyjnym przepisom, szwedzka żywność należy do najczystszych w Europie.
  • W Jakkasiarvi znajduje się największe na świecie igloo, w którym mieści się hotel, galeria, teatr, kino i restauracja.
  • Ciekawszymi szwedzkimi wynalazkami są: klucz francuski i kształt butelki coca-coli.
  • Mieszkańcy okolic podbiegunowych Europy nazywają siebie Saamami i określenie "Lapończycy" odbierają jako dyskryminujące.
  • Feminizm jest niezmiernie popularny. Duża liczba kobiet jest reprezentowana w parlamencie i rządzie. Jako cudzoziemka możesz być zaskoczona tym, że Twój szwedzki partner nie będzie za Ciebie płacił. Szwedzkie kobiety upierają się, aby za siebie płacić w kawiarniach czy restauracjach.
  • Szwedzi mogą wydawać się niedostępnymi i zamkniętymi, ale są również lojalnymi przyjaciółmi. Jeżeli jednak rozmawiasz ze Szwedem poraz pierwszy, zachowaj odległość 60 cm, bo inaczej ten pierwszy kontakt będzie odebrany jako zbytnia poufałość.
  • Szwedki bardzo dbają o czystość w swoich domach. W zwyczaju jest ściąganie butów przy wchodzeniu do domu, zwłaszcza zimą. Szwedzi zawsze jedzą posiłki z całą rodziną przy stole. Nie wypada jednak odwiedzić Szweda bez zaproszenia lub uprzedzenia. Jego dom to niczym angielska twierdza! Zaproszenie jest szczególnie wymagane kiedy wizyta obejmuje posiłek. Bardzo cenią sobie też punktualność. 5- 10 minut spóźnienia wymaga przeprosin i usprawiedliwienia.
  • Jest to kraj , który nigdy nie został podbity przez inny naród ( z wyjątkiem unii pod rządami duńskimi za czasów średniowiecza).
  • Mają aż 5 tygodni wakacji w ciągu roku!