Zaloguj się do
Strefy klienta

Słowenia

Słowenia - wyjazdy incentive, wyjazdy integracyjne, firmowe wyjazdy zagraniczne.

 

Łyk wina i kęs historii…

Słowenia oferuje ogromną różnorodność na swej niewielkiej powierzchni. Ten mały kraj, pod względem obszaru porównywalny do województwa podlaskiego, posiada wszystkie formy ukształtowania terenu. Znajdziesz tu zarówno wysokie góry – Alpy, jak i pogórza pokryte winnicami. Chcesz popływać? Słowenia posiada także dostęp do Adriatyku. Dla koneserów zwiedzania odrobina historii. Najstarszym miastem Słowenii jest Ptuj, którego początki sięgają epoki kamienia. Pierwsza pisemna wzmianka o mieście pochodzi z 69 roku, kiedy to Ptuj stał się areną wyboru Wespazjana na cesarza Rzymu. Chcąc powiększyć za jednym zamachem niewielkie wybrzeże oraz liczbę dostępnych atrakcji, rząd Słowenii ma w planach wybudowanie do 2023 roku sztucznej wyspy o powierzchni 30 tys. metrów kwadratowych na Adriatyku. Aktualnie długość słoweńskiej linii brzegowej wynosi zaledwie 47 kilometrów. Innym intrygującym pomysłem władz jest obowiązujący już zakaz sprzedaży fajerwerków. Zakaz obejmuje sprzedaż, posiadanie i odpalanie sztucznych ogni. Za złamanie prawa grozi wysoka grzywna. Najniższa kara to 400 euro, ale za użycie petardy trzeba się liczyć z mandatem w wysokości 1,2 tys. euro. Jeżeli jakaś firma złamie zakaz sprzedaży tych produktów, może spodziewać się kary sięgającej nawet 50 tysięcy euro. Wprowadzenie zakazu tłumaczone jest troską o bezpieczeństwo mieszkańców i turystów. Wróćmy do historii Słowenii. Tradycją obszaru jest wyrób wina, które wytwarzane było już w starożytności przez plemiona Celtyckie i Ilyryjskie, zamieszkujące te tereny. Słoweńskie wina po raz pierwszy zyskały „międzynarodowe uznanie” w czasach Imperium Rzymskiego. Z winem wiążą się obchody słoweńskiego święta Martinovanje, przypadającego co roku drugą sobotę listopada. Podczas Martinovanje degustuje się młode wino. Rolnicy z regionu Primorska przygotowują tzw. ósemki – czyli ośmiodniowe zabawy w rożnych gospodarstwach wiejskich. Producenci oprócz wina, oferują także smakołyki własnego wyrobu jak choćby szynkę pršut, domowe wędliny, sery oraz gotowaną kapustę i rzepę. Najbardziej znane ciasta to: pierniki, kremówka z Bledu, grmada, štrukle oraz potice nadziewane orzechami włoskimi, orzechami laskowymi, chlebem świętojańskim, makiem, jogurtem, rodzynkami i suszonymi owocami. Bardzo popularna, ale i bardzo kaloryczna jest również gibanica.

  • Ten mały kraj, wielkością porównywalny do województwa podlaskiego, posiada wszystkie formy ukształtowania terenu. Znaleźć tam można zarówno wysokie góry – Alpy, jak i pogórza pokryte winnicami. Słowenia posiada także dostęp do morza – Adriatyk.
  • Najstarszym miastem Słowenii jest Ptuj, którego Historia sięga epoki kamienia, a pierwsza pisemna wzmianka o mieście pochodzi z roku 69 kiedy to Wespazjan był tam wybrany na cesarza Rzymu.
  • Rząd Słowenii ma w planach wybudowanie do 2023 roku sztucznej wyspy o powierzchni 30 tys. metrów kwadratowych na Adriatyku, aby powiększyć w ten sposób swoje niewielkie wybrzeże, którego długość wynosi zaledwie 47 kilometrów.
  • Warto także wiedzieć, że w Słowenii obowiązuje zakaz sprzedaży fajerwerków. Zakaz obejmuje ich sprzedaż, posiadanie i odpalanie. Za złamanie prawa grozi wysoka grzywna. Najniższa kara to 400 euro, ale za odpalenie fajerwerków kara może sięgnąć nawet 1,2 tys. euro. Jeżeli jakaś firma złamie zakaz sprzedaży tych produktów, może spodziewać się kary sięgającej nawet 50 tysięcy euro. Wprowadzenie zakazu władze tłumaczą troską o bezpieczeństwo mieszkańców i turystów.
  • Tradycją w Słowenii jest wyrób wina, które na dzisiejszych terenach kraju wytwarzane było już w starożytności rzez plemiona Celtyckie i Ilyryjskie, które tam mieszkały. Po raz pierwszy tamtejsze wina zyskały „międzynarodowe uznanie” w czasach Imperium Rzymskiego. Słoweńcy cenią sobie winny trunek do tego stopnia, że co roku obchodzi się święto wina tzw. Martinovanje. Martinovanje celebruje się hucznie co roku w drugą sobotę listopada. Degustuje się wtedy młode wino. Rolnicy z regionu Primorska przygotowują tzw. ósemki – czyli ośmiodniowe zabawy w rożnych gospodarstwach wiejskich, na których oprócz wina, oferują jeszcze własnego wyrobu smakołyki jak choćby szynkę pršut, domowe wędliny, sery oraz gotowaną kapustę i rzepę.
  • Najbardziej znane ciasta to: pierniki, kremówka z Bledu, "grmada", "štrukle" oraz "potice" nadziewane orzechami włoskimi, orzechami laskowymi, chlebem świętojańskim, makiem, jogurtem, rodzynkami i suszonymi owocami. Bardzo popularna, ale również i bardzo kaloryczna jest gibanica.