Zaloguj się do
Strefy klienta

Słowacja

Słowacja - wyjazdy incentive, wyjazdy integracyjne, firmowe wyjazdy zagraniczne.

 

Góralski temperament w środku Europy…

Sporów o geograficzny środek Europy nie ma końca. Niektóre obliczenia wskazują, że to legendarne miejsce znajduje się właśnie na Słowacji. Rzekomo leży on koło rzymskokatolickiego kościoła św. Jana Chrzciciela w miejscowości Kremnické Bane. Słowackie góry owiane są wieloma legendami. To właśnie tutaj swe rządy sprawował znany harnaś - zbójnik Juraj Janosik. W miejscowości Sucháň znajduje się natomiast Trąbiący kamień. W zależności od perspektywy jest to albo niezwykły wytwór przyrody albo unikalny instrument, który wyszedł spod ręki człowieka. Dwa otwory na jego korpusie są w stanie wydać tak mocne i przerażające tony, że rozlegają się one we wszystkich okolicznych dolinach. Jaskinia Lodowa (Dobšinská ľadová jaskyňa) zaś, położona jest na południowo - zachodnim krańcu słowackiego Raju i jest jednym z najbardziej interesujących zjawisk przyrodniczych w Europie. Ponieważ poziom jaskini obniża się coraz bardziej, a wejście do jaskini znajduje się po północnej stronie, chłodnie powietrze w zimie wsysane jest do wnętrza. Tym samym jaskinia się wychładza. Letnią porą zaś ciepłe powietrze, o mniejszym ciężarze właściwym, nie może dostać się do środka. Z tego powodu średnia temperatura w jaskini przez cały rok nie przekracza 0°C. Chłód wydobywający się z Lodowej Jaskini nie zmroził jednak serc i umysłów Słowaków, którzy jako naród są bardzo pomysłowi. Štefan Banič wynalazł w 1914 roku spadochron. Sam nie zawahał się wypróbować swojego wynalazku skacząc z wysokiego budynku na oczach komisji patentowej. W czasie I wojny światowej spadochrony stały się standardowym wyposażeniem armii amerykańskiej. Czego warto spróbować na Słowacji? Z pewnością będzie to prażony ser. Potrawę tę robi się w niezwykle prosty sposób. Specjalny rodzaj żółtego sera smaży się w panierce na głębokim tłuszczu. Danie serwuje się z frytkami i sosem tatarskim. Popularnym daniem jest także strapaczka. Na Węgrzech podaje się ją jako deser, mimo że składają się na nią ziemniaczane haluszki (kluski) z bryndzą i słoniną okraszone słodką i kwaśną śmietaną. Niektórzy uważają, że kuchnia słowacka dzięki bogactwu przypraw przypomina kuchnię węgierską. Słowacy gustują także w rybach. Wigilijnego karpia przyrządza się tradycyjnej formie lub z orzechami, czosnkiem bądź w cieście piwnym. Pstrąga piecze się lub napełnia różnym nadzieniem: z migdałów; z szynki; z sera. Podaje się go również gotowanego. Do każdego dania nieodłącznym elementem jest słowackie piwo. Najpopularniejszym w tym kraju jest Złoty Bażant. Jeśli chodzi o wino, to na Słowacji działa sześć regionów winnych: Małych Karpat, Południowo-słowacki, Nitriański, Środkowosłowacki, Wschodniosłowacki, Tokaj. Jednak naprawdę godnymi polecenia są wina z okolic Bratysławy i Koszyc.

  • Niektóre obliczenia wskazują, że to właśnie na Słowacji znajduje się geograficzny środek Europy, położony jest on koło rzymskokatolickiego Kościoła św. Jana Chrzciciela, znajdującego się w miejscowości Kremnické Bane, o czym można przeczytać na tablicy informacyjnej, umieszczonej na kamieniu obok kościoła.
  • Słowak, Štefan Banič, który żył w latach 1870-1941, wynalazł w roku 1914 w USA spadochron. Sam zresztą wypróbowywał swój wynalazek skacząc z wysokiego budynku na oczach komisji patentowej. Spadochrony stały się później, w czasie I wojny światowej, standardowym wyposażeniem armii amerykańskiej.
  • Maj uznawany za miesiąc zakochanych ma na Słowacji swoje święto nazywane „wznoszeniem majów”. Rolę maja pełni przyozdobione wstążkami i pozbawione kory drzewko, najczęściej jodła lub świerk. Taki właśnie maj stawiany jest przed domem dziewczyny, przez chłopca, któremu się ona podoba. Maje stawiane są w nocy. W następną niedzielę młodzieńcy obchodzą domy, przy których są one ustawione i zbierają datki na nadchodzącą zabawę – „majáles”.
  • Podstawą dla turysty przebywającego na Słowacji jest spróbowanie prażonego sera. Potrawę tę robi się w niezwykle prosty sposób. Specjalny rodzaj żółtego sera smaży się w panierce na głębokim tłuszczu, a danie to podaje się z frytkami i sosem tatarskim.
  • Karp jest także obowiązkowym daniem wigilijnego menu: smażony, panierowany, z orzechami, czosnkiem lub w cieście piwnym. Pstrąga się piecze lub napełnia nadzieniem z migdałów, szynki lub sera, podaje się go również gotowanego.
  • Popularnym daniem na Słowacji jest strapaczka, która znana jest także na Węgrzech. I właśnie tam podawana jest jako deser, mimo że składają się na nią ziemniaczane haluszki (kluski) z bryndzą i słoniną podawane ze słodką i kwaśną śmietaną. Niektórzy uważają, że kuchnia słowacka różni się od czeskiej bogatszym użyciem przypraw, czym przypomina kuchnię znaną na Węgrzech.
  • Do każdego dania nieodłącznym elementem jest słowackie piwo, najpopularniejsze w tym kraju to Złoty Bażant. Dla miłośników wina godnym polecenia są te z okolic Bratysławy i Koszyc.
  • Na Słowacji działa sześć regionów winnych: Małych Karpat, Południowo-słowacki, Nitriański, Środkowosłowacki, Wschodniosłowacki, Tokaj.
  • Słowackie góry niosą ze sobą wiele legend. To właśnie w nich działał znany harnaś, czyli zbójnik - Juraj Janosik. Jako obrońca biednych przeszedł do historii dzięki podaniom i pieśniom góralskim.
  • W miejscowości Sucháň znajduje się Trąbiący kamień — niezwykły wytwór przyrody albo unikalny instrument stworzony ręką człowieka, nie wiadomo… dwa otwory na jego „korpusie” są w stanie wydać tak mocne i przerażające tony, że rozlegają się we wszystkich okolicznych dolinach…
  • Jaskinia Lodowa (Dobšinská ľadová jaskyňa) położona jest na południowo - zachodnim krańcu Słowackiego Raju i jest jednym z najbardziej interesujących zjawisk przyrodniczych w Europie. Poziom jaskini obniża się coraz bardziej, a w połączeniu z północną orientacją powoduje to zasysanie w zimie chłodnego powietrza i ogólne wychłądzanie jaskinii. Latem zaś ciepłe powietrze, o mniejszym ciężarze właściwym, nie może dostać się do wnętrza. Dlatego też, średnia temperatura w jaskini przez cały rok nie przekracza 0°C.