Zaloguj się do
Strefy klienta

Rosja

Rosja - wyjazdy incentive, wyjazdy integracyjne, firmowe wyjazdy zagraniczne.

 

Potęga i bezkres przestrzeni…

Powierzchnia Rosji (ponad 17mln km2) stanowi w przybliżeniu 1/6 powierzchni ziemi. Pod względem ludności Rosja zajmuje dopiero 6 miejsce. Życie w tym kraju skupione jest w części europejskiej (80% mieszkańców), która z kolei stanowi jedynie 25% powierzchni państwa. Ojczyzna Dostojewskiego i Tołstoja poprzecinana jest aż 11 strefami czasowymi! Gdy Rosjanie na jednym końcu kładą się spać, na drugim jedzą już śniadanie. Dla przeciętnego turysty może więc być zaskoczeniem to, że wieczorem na dworcu kolejowym we Władywostoku zegar pokazuje godzinny ranne. Czy wiesz, że Moskwa powinna być teoretycznie podzielona na dwie strefy czasowe? Tutaj też znajduje się najwyższy w Europie i drugi na świecie budynek – Telewizyjna Wieża Ostankino (500 metrów wysokości). Czy znasz historię rosyjskiej flagi? Przebywający w Holandii Piotr I, postanowił, że rosyjska flota powinna posiadać własną flagę. Wzorując się na trójkolorowej fladze holenderskiej Piotr wymyślił jej rosyjski odpowiednik. Dobrane kolory miały następujące znaczenie: biały - kolor konia św. Grzegorza, niebieski - kolor jego płaszcza, czerwony - tło herbu Moskwy. Symbolika ta została przyjęta jako flaga państwowa w 1883 roku. Po rewolucji październikowej została zmieniona, by ponownie stać się flagą Rosji w 1991 roku. A dlaczego rosyjskie tory kolejowe są szersze niż w Europie? Przyczyna takiej różnicy w rozmiarze jest dość prosta - kiedy decydowano o szerokości brano pod uwagę bezpieczeństwo. Główny wpływ na to miał argument, że po zwykłych szynach wojskowy pociąg niemiecki może w kilka godzin dotrzeć do Sankt-Petersburga i właśnie dlatego podjęto decyzję, żeby szerokość torów była inna od standardu europejskiego. W późniejszym czasie, w krajach, w których kolej budowali inżynierowie rosyjscy (we wszystkich republikach byłego ZSRR) wyglądała ona tak jak w Rosji. Nazwę kawiarni "Bistro" też wymyślili Rosjanie. Podczas wojny z Napoleonem, kiedy wojska rosyjskie dotarły do Europy często stołowały się u lokalnych mieszkańców. Aby chłopi nie ociągali się z podawaniem jedzenia, Rosjanie poganiali ich słowami "Bystro, bystro..." (Szybko, szybko...). Francuzom dość ciężko było wymawiać "Y" i przerobili je na "I". I tak z wyrazu "Bystro" z akcentem na "Y" powstał wyraz "Bistro" z akcentem na "O". Od tego czasu kawiarnie gdzie można szybko zjeść nazywa się "Bistro". W kuchni rosyjskiej dominuje kwaśno-słodki smak. Kwaśne jest mleko i kwaszone są warzywa – buraki, kapusta a nawet marchew i pomidory. Sziszi czyli kapuśniak znany jest od tysiąca lat. Z Rosją nieodmiennie kojarzą się pielmieny (pierogi) i bliny (naleśniki ze słonym lub słodkim farszem), zupa Solianka, danie mięsne Boeuf Strogonow czy uzbecki płow. Znane na całym świecie są także wywodzące się stąd kotlet pożarski, barszcz, bitki Skobielewa, zupa i masło z raków, chrust i kulebiak. Typową zakuską (przekąską) są oliwje (sałatka z siekanego mięsa i warzyw obficie polana śmietaną) i sieliodka pod szuboj (relikt kuchni sowieckiej, czyli „śledź w futrze” – sałatka rybna z warzywami). Mięsa w kuchni rosyjskiej i ryby poddawane są różnym procesom poprawiającym ich jakość i smak. Ryby są solone, zapiekane i suszone, a mięso przetrzymywane około tygodnia w chłodnym miejscu by dojrzało. Popularny jest sbitien, napój sporządzany z wody lub słabego wina z miodem, cukrem, melasą, sokami i przyprawami, często podprawiany wódką dla wzmocnienia działania. Desery to najczęściej różnego rodzaju kisiele i prianiki czyli pierniczki. No i na koniec tradycyjna herbata z samowara. W Rosji nie słodzi się herbaty cukrem. Herbata z samowara słodzona jest konfiturą. Jeśli to nie wystarcza, bierze się gródki cukru do ust i popija gorącym naparem. Jedną z tradycji związanych z nadejściem Nowego Roku jest pieczenie pierożków z niespodzianką. Oprócz zwykłych pierożków są też słodkie, słone i z monetą. W czasie noworocznego posiłku każdy z domowników bierze jeden pieróg. Jeśli wybierze ten, w którym ukryta jest moneta, oznacza to, iż nowy rok będzie niezwykle bogaty. Słodki oznacza dobry i pełen miłości rok, słony – problemy i łzy. Jeśli domownik otrzyma zwykły pierożek, nic nowego go w nadchodzącym roku nie czeka. Niechlubne rekordy - Czy wiesz że przeciętny Rosjanin wypija średnio 40 litrów czystego spirytusu rocznie! Najlepsze proporcje dla wódki tzn.: 40% spirytusu i 60% wody, wymyślił oraz dowiódł naukowo rosyjski uczony Dmitrij Iwanowicz Mendeleew, którego znasz z lekcji chemii jako autora tablicy pierwiastków chemicznych tzw. "Tablicy Mendelejewa".

  • Powierzchnia Rosji wynosząca ponad 17mln km2 stanowi w przybliżeniu 1/6 powierzchni ziemi. Natomiast pod względem ludności Rosji zajmuje dopiero 6 miejsce. Co ciekawe niemal 80% mieszkańców Rosji zamieszkuje część Europejską, która z kolei stanowi jedynie 25% powierzchni państwa.
  • 1/3 powierzchni Rosji, która leży w Europie jest większa niż wszystkie pozostałe państwa europejskie razem wzięte.
  • Przebywajacy w Holandii Piotr I, postanowił, że rosyjska flota powinna posiadać własną flagę. Wzorując się na trójkolorowej fladze holenderskiej Piotr wymyślił jej rosyjski odpowiednik. Dobrane kolory miały następujące znaczenie: Biały - kolor konia św. Grzegorza, niebieski - kolor jego płaszcza, czerwony - tło herbu Moskwy. Symbolika ta została przyjęta jako flaga państwowa w 1883 roku. Po rewolucji październikowej została zmieniona, by ponownie stała się flagą Rosji w 1991 roku.
  • Ojczyzna Dostojewskiego i Tołstoja poprzecinana jest aż 11 strefami czasowymi! Gdy Rosjanie na jednym końcu kładą się spać, na drugim jedzą już śniadanie.
  • Czy wiesz, że Moskwa powinna być teoretycznie podzielona na dwie strefy czasowe? Czy wiesz, że wieczorem na dworcu kolejoweym we Władywostoku zegar pokazuje godzinny ranne?
  • Moskwa ma też najwyższy w Europie i drugi na świecie budynek – Telewizyjna Wieża Ostankino - 500 metrów wysokości.
  • Niechlubne rekordy - Czy wiesz że przeciętny Rosjanin wypija średnio 40 litrów czystego spirytusu rocznie!
  • Najlepsze proporcje dla wódki tzn.: 40% spirytusu i 60% wody, wymyślił oraz dowiódł naukowo rosyjski uczony Dmitrij Iwanowicz Mendeleew, którego znacie z lekcji chemii jako autora tablicy pierwiastków chemicznych zw. "Tablicą Mendelejewa".
  • W Rosji nie słodzi się herbaty cukrem. Tradycyjna herbata z samowara słodzona jest konfiturą. Jeśli to nie wystarcza, bierze się gródki cukru do ust i popija gorącym naparem. Nazwa "pierogi" pochodzi od "pielan", co oznacza "chleb wyglądający jak ucho". Pierogi to wynalazek ludu Komi.
  • Nazwę kawiarni "Bistro" wymyślili Rosjanie. Podczas wojny z Napoleonem, kiedy wojska rosyjskie dotarły do Europy często były karmione przez lokalnych mieszkańców. Abynie ociągali się z podawaniem jedzenia, Rosjanie poganiali ich słowami "Bystro, bystro..." (Szybko, szybko...). Europejczykom było dość ciężko wymawiać "Y" i przerobili je na "I". I tak wyraz "Bystro" z akcentem na "Y" powstał wyraz "Bistro" z akcentem na "O". Stąd kawiarne gdzie można szybko zjeść nazywa się "Bistro".
  • Dlaczego rosyjskie tory kolejowe są szersze niż w Europie? Przyczyna takiej różnicy w rozmiarze jest dość prosta - kiedy decydowano o szerokości brano pod uwagę bezpieczeństwo. Główny wpływ na to miał argument, że po zwykłych szynach wojskowy pociąg niemiecki może w kilka godzin dotrzeć do Sankt-Petersburga i właśnie dlatego podjęto decyzję, żeby szerokość torów była inna od standardu europejskiego. W późniejszym czasie, w krajach, gdzie kolej budowali inżynierowie rosyjscy (we wszystkich republikach byłego ZSRR) wyglądała ona tak jak w Rosji.
  • W Rosji dominuje kwaśno-słodki smak – kwaśne mleko , i wszelkie kwaszone warzywa – buraki, kapusta a nawet marchew i pomidory! Sziszi czyli kapuśniak znany jest od tysiąca lat. Występuje w wielu odmianach – z mięsem , z cebulą, z sokiem jabłek, z sokiem z kapusty . Spotykany na Uralu i Syberii.
  • Rosją nieodmiennie kojarzą się pielmieny (pierogi) i bliny (naleśniki ze słonym lub słodkim farszem), zupa Solianka, danie mięsne Boeuf Strogonow czy uzbecki płow. Znane na całym świecie są wywodzące się z Rosji właśnie Kotlet Pożarski, Barszcz bitki Skobielewa, Zupa i masło z raków, chrust i kulebiak. Popularne są też zakuski (przekąski ) i oczywiście słynny kawior . Typową zakuską jest oliwje, sałatka z siekanego mięsa i warzyw obficie polana śmietaną, i sieliodka pod szuboj, relikt kuchni sowieckiej, czyli „śledź w futrze” – sałatka rybna z warzywami.
  • Często spotykaną potrawą jest wołowina na sposób syberyjski przykryta żółtym serem (miaso po sibirski) i polędwica z tajgi (wyriezka po tajożnomu) – kawałki steku przyrządzone z ziołami. Mięsa w kuchni rosyjskiej i ryby poddawane są różnym procesom poprawiającym ich jakość i smak. Ryby są solone, zapiekane i suszone, a mięso przetrzymywane około tygodnia w chłodnym miejscu by dojrzało.
  • Popularny jest SBITIEN, napój sporządzany z wody lub słabego wina z miodem, cukrem, melasą, sokami i przyprawami, często podprawiany wódką dla wzmocnienia działania.
  • Desery to najczęściej różnego rodzaju kisiele i PRIANIKI czyli pierniczki. No i na koniec tradycyjna herbata z samowara.
  • Jedną z tradycji związanych z nadejściem Nowego Roku jest pieczenie pierożków z niespodzianką. Oprócz zwykłych pierożków są też słodkie, słone i z monetą. W czasie noworocznego posiłku każdy z domowników bierze jeden pieróg. Jeśli wybierze ten, w którym ukryta jest moneta, oznacza to, iż nowy rok będzie niezwykle bogaty. Słodki oznacza dobry i pełen miłości rok, słony – problemy i łzy. Jeśli domownik otrzyma zwykły pierożek, nic nowego go w nadchodzącym roku nie czeka.
  • Dzień Kobiet w Rosji, nazywany też dniem wiosny jest także rosyjską tradycją. Dzień Kobiet jest takim dniem w Rosji, gdy przedstawicielki płci pięknej mogą się upić bezkarnie, a ich partnerzy mają obowiązek zaopiekować się nimi.