Zaloguj się do
Strefy klienta

Portugalia

Portugalia - wyjazdy incentive, wyjazdy integracyjne, firmowe wyjazdy zagraniczne.

 

Postaw swą stopę na zachodnim krańcu Europy…

Portugalia jest krajem o niskim stopniu urbanizacji. Tylko 35% ludności kraju mieszka w miastach, dla porównania stopień urbanizacji w Polsce wynosi ok. 61 %. Niewątpliwą tradycją w tym państwie jest piłka nożna, która jest tematem prawie każdej rozmowy. Co więcej urosła do rangi sportu narodowego. Inną portugalską miłością jest corrida - kontrowersyjny i niezwykle barwny pojedynek między człowiekiem i zwierzęciem. Corridy zazwyczaj odbywają się w czwartki i niedziele w sezonie od Wielkiejnocy do października. Większość walk ma miejsce w regionie Ribatejo, gdzie hoduje się najwięcej byków. Zwiedzając Lizbonę warto odwiedzić restaurację „Chamito”, gdzie można zobaczyć latające trapezy i liny, bowiem w „Chamito” mieści się szkoła clownów. Dla Portugalczyków najważniejszym świętem jest Boże Narodzenie. W wigilię całe rodziny zbierają się wokół choinki oczekując wybicia północy, by razem udać się na pasterkę. Po skończonej mszy, wszyscy wracają do domów by zasiąść do wigilijnego posiłku zwanego consoada. Tradycją jest, że do kominków wrzuca się fogueira da consoada - jest to polano, którego popiół i węgielki przechowuje się przez następne miesiące. W momencie gdy nadejdzie burza, węgielki wrzuca się do ognia. Według portugalskich wierzeń dym z fogueria da consoada chroni dom od uderzenia pioruna. W Portugalii religijność odgrywa niezwykle istotną rolę. Wszystkie katedry poświęcone są Wniebowzięciu Najświętszej Maryi Panny, podobnie jak 1/3 kościołów parafialnych. Uczucie do Matki Bożej jest tam tak wielkie, że wielu rodziców na patronkę swoich dzieci wybiera właśnie Maryję. Czy odwiedziłeś już kiedyś mercados? Są to słynne portugalskie targi i bazary. Wizyta na nich może ostać porównana do wspaniałej przygody. Obcokrajowców szczególnie zachwycą tony egzotycznych owoców, warkocze chili, a także nieznane gatunki ryb i owoców morza. Kuchnia portugalska składa się z prostych, lecz pożywnych i zdrowych dań. To kuchnia wyjątkowa, ponieważ swym smakiem nie przypomina żadnej innej. Najbardziej charakterystyczną potrawą z ryb jest bacalhau á bras - suszony dorsz, pieczony z ziemniakami, jajkiem i czosnkiem. Warto nadmienić, że dorsz przyrządzany jest tu na ponad 300 sposobów. Poza tym, popularne są sardynki pieczone na grillu. Najbardziej znaną potrawą z wieprzowiny jest porco a alentejana, czyli wieprzowina gotowana z małżami. Jednym z ulubionych dań Portugalczyków jest folar - ciasto drożdżowe z kawałkami kiełbasy, kurczaka i dwoma rodzajami szynki. Spróbuj caldo verde - zielonej zupy, uważanej za potrawę narodową. W jej skład wchodzi: włoska kapusta, ziemniaki, cebula, czosnek i kawałki kiełbasy. Jako ciekawostkę warto dodać, że głównym składnikiem portugalskich dań jest często kapusta, szczególnie zaś jej mocno zielona odmiana o miękkich liściach. W kuchni portugalskiej ważne miejsce zajmują też sery. Do najbardziej popularnych należą: cabreiro (ser o delikatnym zapachu, wytwarzany z mieszanego mleka koziego i owczego); serra de Estrella (ser pikantny, miękki lub pół-miękki, wytwarzany z mleka owczego lub owczego zmieszanego z kozim); serpa i requeijao (sery z owczego mleka). Sery spożywa się przed lub po posiłku, ponieważ stanowią one formę przystawki lub deseru. Co do deserów, to Portugalczycy zajadają się puddingiem z cynamonem oraz tartą z nadzieniem budyniowym (pastel de nata). Symbolem Portugalii jest także wino. Kraj ten jest szóstym co do wielkości producentem wina na świecie. Narodowym trunkiem Portugalczyków jest wino Porto wytwarzane z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro. Drugie najbardziej znane to Madera. Maderę uważa się za jedno z najtrwalszych win na świecie. Czy wiedziałeś, że Portugalia należy do czołowych producentów wina, oliwek oraz korka, co daje odpowiednio 8%, 5% i 50% produkcji światowej? Lasy korkowe zajmują aż 600 000 ha powierzchni kraju.

  • W Lizbonie co cztery lata odbywa się trwające pięć dni Święto Koszy, które ma swoje korzenie w XIV wieku. Punktem kulminacyjnym obchodów jest dzień ostatni, w którym 400 dziewcząt ubranych na biało wraz z partnerami ubranymi równie odświętnie bierze udział w procesji. Dziewczęta mają głowy ozdobione wieńcami z liści, kwiatów i trzciny, ozdoby te osiągają rozmiary dorosłej osoby, a ważyć mogą nawet 15 kilogramów. Zgodnie z obowiązującą tradycją przekazuje się w tym czasie żywność dla ubogich.. Podczas Święta Koszów jada się mięso byków, które na początku festiwalu mają własna paradę.
  • Zwiedzając Lizbonę warto odwiedzić restaurację Chamito, gdzie można zobaczyć latające trapezy i liny, bowiem mieści się tam szkoła clownów.
  • W Portugalii wszystkie katedry poświęcone są Wniebowzięciu Najświętszej Maryi Panny, podobnie jak 1/3 kościołów parafialnych. Uczucie do Matki Bożej jest tam tak wielkie, że wielu rodziców wybiera swoim dzieciom jako matkę chrzestną właśnie Maryję.
  • W kraju tym punktem centralnym, w którym skupia się życie rodzinne jest kuchnia, poza nią nie istnieje podział na prace kobiece i męskie. Jeżeli jednak chodzi o życie towarzyskie to istnieje dosyć wyraźny podział pomiędzy kobietami i mężczyznami. Na wsiach, w barach spotkać można niemal wyłącznie mężczyzn, podczas gdy kobiety przesiadują w grupkach na placach bądź na progu domu.
  • Portugalia jest krajem o niskim stopniu urbanizacji. Tylko 35% ludności kraju mieszka w miastach, dla porównania stopień urbanizacji w Polsce wynosi ok. 61 %.
  • Tradycją portugalską jest corrida lub tourada, jest to kontrowersyjny i niezwykle barwny pojedynek między człowiekiem i zwierzęciem. Corridy zazwyczaj odbywają się w czwartki i niedziele w sezonie trwającym od niedzieli wielkanocnej do października. Większość walk ma miejsce w regionie Ribatejo, gdzie hoduje się najwięcej byków.
  • W Portugalii najważniejszym świętem jest Boże Narodzenie. W wigilię całe rodziny zbierają się wokół choinki oczekując wybicia północy, by razem udać się na pasterkę. Po skończonej mszy, wszyscy udają się do domów by zasiąść do wigilijnego posiłku zwanego "consoada". Tradycją jest, że do kominków wrzuca się fogueira da consoada, jest to polano spalane w Wigilię, którego popiół i węgielki przechowuje się, w momencie gdy nadejdzie burza, wrzuca się go do ognia. Według portugalskich wierzeń dym z fogueria da consoada chroni dom od uderzenia piorunem.
  • Tradycją w Portugalii jest piłka nożna. Sport ten jest tematem każdej rozmowy, urósł on do rangi sportu narodowego i jest nieodłącznym elementem życia społecznego.
  • Podobnie jak w Hiszpanii, tak i w Portugalii istnieje tradycja sjesty, która pozwala odpocząć podczas upału. W trakcie sjesty, czyli w porze obiadowej większość sklepów, muzeów i urzędów pocztowych jest nieczynna. Portugalczycy życie towarzyskie rozpoczynają wieczorami. Wówczas wielu mieszkańców wybiera się na wieczorny spacer z rodziną po mieście.
  • Kuchnia portugalska składa się z prostych, lecz pożywnych i zdrowych dań. To kuchnia mało znana, a swym smakiem nie przypomina żadnej innej. Najbardziej charakterystyczną potrawą z ryb jest Bacalhau á bras - suszony dorsz, pieczony z ziemniakami, jajkiem i czosnkiem. Warto nadmienić, że dorsz przyrządzany jest tam na ponad 300 sposobów. Poza tym popularne są sardynki pieczone na grillu. Najbardziej znaną potrawą z wieprzowiny jest Porco a Alentejana, czyli wieprzowina gotowana z małżami. Jedną z ulubionych potraw Portugalczyków jest folar - ciasto drożdżowe z kawałkami kiełbasy, kurczaka i dwoma rodzajami szynki. Caldo Verde - zielona zupa, uważana za potrawę narodową, w skład której wchodzi: włoska kapusta, ziemniaki, cebula, czosnek i kawałki kiełbasy; oraz Sopa de pedra - sycąca potrawa z czerwonej fasoli, marchwi i kilku innych składników. Jako ciekawostkę warto dodać, że głównym składnikiem portugalskiego dania często jest kapusta, szczególnie mocno zielona odmiana o miękkich liściach. W kuchni portugalskiej ważne miejsce zajmują też sery, do najbardziej popularnych należą: Cabreiro (ser o delikatnym zapachu, wytwarzany z mieszanego mleka koziego i owczego); Serra de Estrella (ser pikantny, miękki lub pół-miękki, wytwarzany z owczego mleka lub owczego zmieszanego z kozim); Serpa (ser z owczego mleka) i Requeijao (ser z owczego mleka). Sery spożywa się przed lub po posiłku, stanowią one formę przystawki lub deserów. Co do deserów, to Portugalczycy Zajadają się puddingiem z cynamonem oraz tartą z nadzieniem budyniowym (Pastel de nata).
  • Symbolem Portugalii jest także wino. Co ciekawe kraj ten jest szóstym co do wielkości producentem wina na świecie. Narodowym trunkiem Portugalczyków jest wino porto wytwarzane z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro. Drugie najbardziej znane to Madera, uważane za jedno z najtrwalszych win na świecie.
  • Portugalia należy do czołowych producentów wina, oliwek oraz korka, co daje odpowiednio 8%, 5% i 50% produkcji światowej. Lasy korkowe zajmują aż 600 000 ha powierzchni kraju.
  • Mercados – są to słynne portugalskie targi i bazary, na których wizytę porównać można do wspaniałej przygody. Szczególnie oczy obcokrajowca zachwycą tu tony egzotycznych owoców, warkocze chili, a także nieznane gatunki ryb i owoców morza.

 

MADERA

Nazwa Madera wywodzi się od określenia Ilha Madeira czyli Wyspa Drewna lub Zalesiona Wyspa, natomiast najważniejsze tutejsze miasto - Funchal - swą nazwę wzięło od kopru (por. funcho), który w znacznym stopniu porasta wyspę. Czy wiedziałeś, że najsłynniejszym Maderczykiem jest piłkarz reprezentacji Portugalii oraz Realu Madryt Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, który urodził sie w Funchal w dzielnicy Santo António?

  • Najsłynniejszym maderczykiem jest z pewnością piłkarz reprezentacji Portugalii oraz Realu Madryt Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, który urodził sie w Funchal w dzielnicy Santo António.
  • Nazwa Madera wywodzi się od Ilha Madeira czyli Wyspy Drewna lub Zalesionej Wyspy, natomiast Funchal swą nazwę wziął od kopru (por. funcho), który w znacznym stopniu rośnie na wyspie.

 

AZORY

Archipelag Azorów, do którego należy 9 wulkanicznych wysp, położony jest daleko na Atlantyku. Od wybrzeża Portugalii Azory oddalone są o około 1300 km. Wyspa Flores jest więc najbardziej na zachód wysuniętą częścią kontynentu europejskiego. Nazwa "Azory" wywodzi się najprawdopodobniej od portugalskiego słowa açor oznaczającego „jastrzębia”. Można się też spotkać z tezą, że nazwa pochodzi od słowa azures, które oznacza kolor niebieski. Archipelag podzielony jest na trzy części. Na wschodzie znajdują się wyspy Santa Maria i Săo Miguel, a największą z wysp, na której leży stolica regionu jest Ponta Delgada. Na Azorach nie znajdziemy zbyt wielu plaż, ani dużej liczby hoteli. Dlatego też miejsce to jest idealne dla wszystkich tych, którzy pragną naprawdę kameralnego wypoczynku z dala od zgiełku i w bliskości z naturą. Większość turystów przyjeżdża tutaj, by poznawać zielone góry i odpocząć w spokojnych portowych osadach, które urzekają brukowanymi uliczkami oraz wspaniałymi barokowymi kościołami. Mieszkańcy zaś są zawsze bardzo uprzejmi i życzliwi.

  • Wyspa Flores to najbardziej na zachód wysunięta część kontynentu europejskiego.
  • Nazwa "Azory" wywodzi się według wielu od portugalskiego słowa Açor oznaczającego Jastrzębia, można się też spotkać z tezą, że nazwa wywodzi się od słowa azures, które oznacza kolor niebieski.

 

PORTO SANTO

Wyspę odkryło w 1418 roku dwóch portugalskich żeglarzy. Byli nimi Marco i Teixeira. Podczas burzy ich łodzie zostały zepchnięte do zatoki. Fakt ten uratował im życie, więc nowy ląd nazwano Porto Sanot (Święty Port). Kilka dekad później historia znów zaingerowała w losy wyspy. To właśnie tutaj Kolumb poślubił córkę Perestrela - Felipę Moniz. Prawdopodobnie małżonkowie mieszkali w budynku, w którym dzisiaj znajduję się Casa Museo Cristovao Colombo (za kościołem). Muzeum posiada m.in przypuszczalne portrety Kolumba. Warto wiedzieć, że Porto Santo nazywana jest "Płową Wyspą". Dlaczego? Za taki stan rzeczy odpowiadają kolonizatorzy, którzy wycięli zbyt wiele drzew pod budownictwo. Pomimo tego Porto Stano przyciąga wielu turystów, przede wszystkim mieszkańców Madery a także Portugalii kontynentalnej. Po południowej stronie wyspy wyróżnia się 10 kilometrowy pas piasku z wydmami i winnicami w tle. Największy szczyt Porto Santo to Pico do Facho (516 m n.p.m.). Jeśli dopisze ci szczęście z tego szczytu możesz zobaczyć wschodni kraniec wyspy. Przed wieloma laty na szczycie tym palono ogień, żeby przestrzec mieszkańców Madery przed zbliżającymi się piratami. Ciekawy widok ukaże się także osobom spacerującym po plaży. Całe połacie piasku usiane są ludzkimi głowami. Spokojnie. To tylko plażowicze zakopani w drobne ziarenka. Ciepły piach koralowcowy uważany jest bowiem za środek łagodzący reumatyzm, artretyzm i dolegliwości żylakowe.

  • Wyspa została odkryta w 1418 roku przez portugalskich żeglarzy, którymi byli Marco i Teixeira. Podczas burzy ich łodzie zostały zepchnięte do zatoki. Z tego względu, że fakt ten uratował im życie, nazwano ją Porto Sanot (Święty Port).
  • Nie przypadkiem zwana jest "Płową Wyspą". Za taki stan rzeczy odpowiadaja kolonizatorzy, którzy wycinali drzewa pod osadnictwo i budownictwo. Porto Stano pomimo tego przyciąga wielu turystów, mieszkańców Madery a także Portugalii kontynentalnej za sprawą piaszczystych plaż, południowa strona wyspy tworzy 10 kilometrowy pas piasku z wydmami i winnicami w tle,
  • Największy szczyt to Pico do Facho (516 m n.p.m.) z tego szczytu można zobaczyć nieposkromiony wschodni kraniec wyspy. Przed wieloma laty na szczycie tym palono ogień, żeby przestrzec mieszkańców Madery przed zbliżającymi się piratami.
  • Podczas pobytu na wyspie Kolumb poślubił córkę Perestrela, Felipę Moniz. Prawdopodobnie małżonkowie mieszkali w budynku w którym dzisiaj znajduję się Casa Museo Cristovao Colombo (za kościołem). Muzeum posiada m.in przypuszczalne portrety Kolumba.
  • Podczas spacerów plażą, nie powinien nikogo dziwić widok osób zakopanych w piasku, tak, że widac im tylko głowy. Ciepły piach koralowcowy uważany jest za środek łagodzący reumatyzm, artretyzm i dolegliwości żylakowe.