Zaloguj się do
Strefy klienta

Litwa

Litwa - wyjazdy incentive, wyjazdy integracyjne, firmowe wyjazdy zagraniczne.

 

Kresów czar…

O Litwinach można z pewnością powiedzieć, że są narodem dostojnym, dumnym, pracowitym i gospodarnym. Ogromnie ważną rolę w życiu Litwy odgrywa historia i tradycja. Wsłuchaj się w dajny - starodawne pieśni zróżnicowane pod względem tematyki, metryki, stylistyki i sposobu wykonywania. Tematyka dajn dotyczy przede wszystkim miłości i szeroko rozumianego życia rodzinnego. Dużą grupę stanowią także pieśni o wojnie i związanych z nią wydarzeniach. Litwini naprawdę potrafią pielęgnować dorobek swojego państwa. Przejawia się to w rozmaitych aspektach m.in. w podejściu do słownictwa. Znana jest niechęć Litwinów do zapożyczeń. Turyści muszą się więc porządnie wysilić, aby zapytać np. o drogę do hotelu ponieważ w słowniku litewskim ciężko znaleźć wyraz, który byłby podobny do uniwersalnych słów stosowanych w reszcie świata. Oto jedne z ciekawszych zwrotów w języku litewskim:

  • vieszbutis (dosł. tłumaczeniu - dom publiczny) - hotel
  • pedkelnes (dosł. tłumacz. - stopospodnie) – rajstopy
  • surainis (dosł. tłumacz. - serownik) – cheeseburger
  • deszrainis (dosł. tłumacz. - kiełbaśnik) – hot dog


Charakterystyczne dla Litwy jest także ludowe rękodzieło. Można tu podziwiać wykonywane ręcznie niezwykłe hafty, dzianiny, wycinaki, rzeźby w drewnie i plecionki. Rozsmakuj się w litewskiej kuchni. Wielbicielom mięsa poleca się tradycyjny litewski kindziuk, który jest niczym innym, jak bardzo suchą i pikantną wędliną. Podobnym w smaku, choć nieco mniej kwaskowatym, jest bandziukas. Miłośników potraw mącznych zadowolą z pewnością „pyzy” lepione z ziemniaków i nadziewane mięsnym farszem, które na Litwie noszą nazwę cepelin. Równie smakowite są czebureki (duże smażone na głębokim tłuszczu nadziewane farszem pierogi) czy też kibiny (pierożki zapiekane w piekarniku). Spróbuj wyjątkowej kiszki ziemniaczanej, blinów żmudzkich czy też importowanego z Niemiec, ale charakterystycznego dla Litwinów kugla (babki ziemniaczanej ze skwarkami zapiekanej w piekarniku). Czy jadłeś kiedyś chłodnik litewski? Jest to zupa na zimno z buraków, ogórków, kwaśnego mleka, śmietany, jajek, koperku. Podawana z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Wspaniałym dodatkiem do dań obiadowych będzie chleb wileński – pieczywo przygotowywane zgodnie ze specjalną recepturą z mieszanki mąk żytniej razowej i pszennej. Osobom pragnącym szybko i skutecznie ugasić pragnienie poleca się kwas chlebowy, który nie tylko orzeźwia, ale i wybornie smakuje. A wielbiciele alkoholowych trunków nie mogą wyjechać z Litwy nie próbując uprzednio wyśmienitych litewskich miodów pitnych, nalewek robionych na bazie miodu i owoców, czy też piwa, które choć popularne na całym świecie, tu smakuje zupełnie inaczej.

 

  • O Litwinach można z pewnością powiedzieć, że są narodem dostojnym, dumnym, pracowitym i gospodarnym.
  • Charakterystyczne dla Litwy jest także ludowe rękodzieło. Tu można podziwiać wykonywane ręcznie niezwykłe hafty, dzianiny, wycinaki, rzeźby w drewnie i plecionki. Warte uwagi są również ludowe stroje. Tradycyjne litewski szaty wyróżniają się bogatą kolorystyką i dobrą jakością, ponieważ szyje się je z najwyższej jakości wełny, lnu i bawełny. Stroje nie są jednolite, specyficzne dla Litwin jest wzornictwo (krata, paski i drobne wzory).
  • Wielbicielom mięsa poleca się tradycyjny litewski kindziuk, który jest niczym innym, jak bardzo suchą i pikantną wędliną. Podobnym w smaku, choć nieco mniej kwaskowatym, jest bandziukas.
  • Osoby rozsmakowane w potrawach mącznych zadowolą z pewnością „pyzy” lepione z ziemniaków i nadziewane mięsnym farszem, które na Litwie noszą nazwę cepelin. Równie smakowite są czebureki (duże smażone na głębokim tłuszczu nadziewane farszem pierogi) czy też kibiny (pierożki zapiekane w piekarniku). To tu można posmakować wyjątkowej kiszki ziemniaczanej, blinów żmudzkich czy też importowanego z Niemiec, ale charakterystycznego dla Litwinów, kugla (babki ziemniaczanej ze skwarkami zapiekanej w piekarniku).
  • Osobom pragnącym szybko i skutecznie ugasić pragnienie poleca się kwas chlebowy, który nie tylko orzeźwia, ale i wybornie smakuje. A wielbiciele alkoholowych trunków nie mogą wyjechać z Litwy nie próbując uprzednio wyśmienitych litewskich miodów pitnych, nalewek robionych na bazie miodu i owoców, czy też piwa, które choć popularne na całym świecie, tu smakuje zupełnie inaczej.
  • chłodnik litewski) - zupa na zimno z buraków, ogórków, kwaśnego mleka, śmietany, jajek, koperku. Chętnie spożywana podczas upałów. Podawana z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
  • Chleb wileński - chleb pieczony zgodnie ze specjalną recepturą z mieszanki mąk żytniej razowej i pszennej.
  • Dajny to pieśni zróżnicowane pod względem tematyki, metryki, stylistyki i sposobu wykonywania. Tematyka dajn dotyczy przede wszystkim miłości i szeroko rozumianego życia rodzinnego. Dużą grupę stanowią także pieśni o wojnie i związanych z nią wydarzeniach.