Zaloguj się do
Strefy klienta

Hiszpania

Hiszpania - wyjazdy incentive, wyjazdy integracyjne, firmowe wyjazdy zagraniczne.

 

  • Hiszpania uchodzi w Unii Europejskiej za najbardziej suche i gorące państwo. Latem zajęcia w szkole, z powodu wysokich temperatur powietrza, kończą się już przed godziną 13:00, jednak uczniowie muszą wrócić do szkoły po południu, gdy robi się chłodniej.
  • Prawdziwe nazwisko słynnego malarza Pabla Picasso brzmiało: Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisma Trnidad Ruiz Picasso.
  • Niezwykle osobliwym świętem w Hiszpanii jest La Tomatina, podczas którego uczestnicy obrzucają się nawzajem tonami pomidorów. Bitwa na pomidory odbywa się w ostatnią środę sierpnia, stanowiąc główny punkt trwającej cały tydzień fiesty, która co roku przyciąga tysiące turystów z całego świata.
  • Kościół Santa Isabel de Hungria w Maladze jest najmniejszą budowlą sakralną na świecie. Cztery, leżące osoby zajęłyby całą jego powierzchnię.
  • Sylwester w Hiszpanii, czyli „Nochevieja”, po polsku Stara Noc. Największa z nich odbywa się na placu Puerta del Sol w Madrycie. Uczestniczą w niej tysiące osób. Nadchodzący nowy rok ogłasza dwanaście uderzeń dzwonu. Każdy z uczestników zabawy ma ze sobą przygotowane wcześniej torebki z dwunastoma winogronami, które rozdaje się na placach. Z każdym gongiem trzeba zjeść jedno winogrono, co ma zapewnić szczęście na następny rok, następnie wypija się kieliszek przynoszonego ze sobą „cava” - hiszpańskiego szampana i składa życzenia.
  • W Pampelunie odbywa się tradycyjne święto San Fermin, w trakcie którego odbywa się przepędzanie byków. W tym samym czasie uwolnionych zostaje sześć byków, które mają przebiec niecały kilometr do areny. Setki młodych mężczyzn ucieka przed ich rogami. Jedyną dozwoloną bronią jest zwinięta gazeta.
  • W Hiszpanii 28 grudnia to dzień Świętych Niewiniątek, czyli Santos Inocentes. Według legendy, tego dnia król Herod rozkazał zabić wszystkie nowo narodzone dzieci, aby wśród nich zgładzić Jezusa. Nie jest to jednak święto religijne. W Hiszpanii tego dnia wszyscy robią sobie żarty. Podobnie jak w Polsce 1 kwietnia.
  • El Botellon (gorączka hiszpańskiej nocy), który posiada różne nazwy w różnych częściach Hiszpanii, stał się zjawiskiem socjologicznym i kulturowym. Nazwa pochodzi od słowa botella, czyli butelka, jako że to właśnie ona gra główną rolę podczas takich nocy. Hiszpanie są królami ulicy, to tam zawiera się znajomości, przełamuje bariery i łączy z ludźmi. Według statystyk około 180 tysięcy młodych ludzi zbiera się w każdy weekend w hiszpańskich miastach, aby praktykować ten zwyczaj. Dzielą się na tych, którzy podczas botellonów umilają sobie czas przeróżnymi grami, i takich, którzy wolą „pić spokojnie”.
  • Wiele dań występujących niemal w całej Hiszpanii rozpoznawalnych jest jako typowe potrawy hiszpańskie na świecie. Do nich zaliczyć należy ryżową paellę, chłodnik gazpacho, ziemniaczaną tortillę (tortilla de patats) i krem kataloński. Jednak każdy z regionów może poszczycić się własnymi, spotykanymi tylko na danym obszarze specjałami.
  • W Hiszpanii zazwyczaj jako przystawkę przed głównym posiłkiem podaje się tzw. tapas. Zwyczajowo serwuje się ją na niewielkich talerzykach, od których wzięła się ich nazwa. Najpopularniejsze tapas to: kawałki hiszpańskich szynek jamon serrano i jamon iberico, ostre kiełbaski chorizo lub oliwki. Tapas podaje się także w tawernach jako zakąski do wina.
  • Na stole hiszpańskim nie może zabraknąć dzbana Sangrii z lodem i kawałkami świeżych owoców. W ten sposób podane wino wprawdzie bardziej przypomina kompot, za to świetnie gasi pragnienie i nie wpływa negatywnie na trzeźwość umysłu. Popularne jest również tinto de verano – czerwone wino z dodatkiem lodu, wody sodowej i wermutu.
  • Najbardziej popularnymi deserami są: FLAN – to puszysty, mleczny pudding o smaku cytrynowym, pomarańczowym lub waniliowym. Polewany jest karmelem lub likierem. Bardzo slodki! CHURROS – to grube paluszki z ciasta. Podawane są zwykle z gorącą czekoladą lub kawą. ARROZ con LECHE – deser ryżowy o smaku waniliowym. CUAJADA – deser przypominający biały twarożek z orzechami i migdałami. Popularny zwłaszcza w północnej Hiszpanii.

 

MINORKA

  • Minorka, mniejsza siostra Majorki i mniej znana od imprezowej Ibizy, zachwyca. Nie tylko liczbą plaż, których ma więcej, niż obie sąsiednie wyspy razem wzięte.
  • Dość wietrzna Minorka, pełna megalitów, malowniczych zatoczek i malutkich miasteczek jest idealnym miejscem do spokojnego odpoczynku. I to pośród najlepiej zachowanego krajobrazu naturalnego w basenie Morza Śródziemnego.
  • 216 km linii brzegowej Minorki skrywa setki plaż. I to dosłownie, bo część z nich dostępna jest tylko od strony morza albo po długiej pieszej wędrówce. Na południu wyspy, gdzie morze wcina się w wapienne klify są setki malowniczych zatoczek z turkusową wodą zakończonych niewielkimi plażami z drobnym, jasnym piaskiem.
  • Stolica wyspy - Mahon (w języku kastylijskim) lub Mao (w lokalnej odmianie języka katalońskiego), to metropolia, jak na minorkańskie warunki. Swoje znaczenie, już od XVIII w., zawdzięcza portowi. Długi na 6 km, szeroki na 1,2 km i głęboki na 30 m port w Mao jest największym naturalnym portem na Morzu Śródziemnym i drugim (po Pearl Harbour na Hawajach) na świecie.
  • Śladów, przeszło półwiecznej, obecności Brytyjczyków na Minorce jest bez liku. Tym najczęściej odkrywanym przez turystów jest fakt, że najpopularniejszym lokalnym trunkiem jest... dżin. Różni się on w smaku od tego londyńskiego, gdyż jest on oparty na destylacie z winogron. Niemniej jednak, lokalny specjał - pomada, czyli dżin ze sokiem cytrynowym na lodzie - świetnie schładza podczas upału.
  • Pomada zdecydowanie najlepiej smakuje w Cova den Xoroi, czyli dyskotece urządzonej w naturalnej jaskini położonej około 50 m nad poziomem morza. Oprócz świetnej muzyki (gatunek Ambient zrodził się właśnie tam) oferuje nie zapomniane widoki.
  • Na długo przed panowaniem Fenicjan, Rzymian, Bizantyjczyków, Arabów, Brytyjczyków czy w końcu Hiszpanów na Minorce żyli Talajoci (ok. 1600 - 1300 r. p.n.e.). Dziś po tej kulturze zostało na wyspie ponad 1500 tajemniczych kamiennych budowli, których przeznaczenia do końca nie znamy.

 

IBIZA

  • Niezwykłą atmosferę wyspa zawdzięcza turystom i mieszkańcom, którzy sprawiają, że jest to miejsce wolności, swobody i nieustającej imprezy. Wyspa stała się popularna w latach siedemdziesiątych, dzięki temu, że wybierali ją hippisi jako cel swoich wycieczek. Zaś dzięki swoim sławnym klubom kojarzona jest z muzyką elektroniczną.
  • Wyspa oferuje też wiele możliwości amatorom aktywnego wypoczynku. Na Ibizie popularne są wszystkie sporty wodne. Najlepsze ośrodki do uprawiania sportów wodnych znajdują się przy Santa Eulalia.
  • Ciekawą wyprawą może być też przejażdżka na liczący 476 m wysokości najwyższy szczyt Ibizy San Talaia.. W pogodny dzień ze szczytu góry można dojrzeć Hiszpanię.