Zaloguj się do
Strefy klienta

Finlandia

Finlandia - wyjazdy incentive, wyjazdy integracyjne, firmowe wyjazdy zagraniczne.

 

Kraj ryb i reniferów… także na talerzu…

Narodowy charakter Finów często opisuje się jako połączenie germańskiej pracowitości ze słowiańską melancholią. Finowie znani są z uporu (po fińsku taka postawa nazywana jest sisu). Istotne dla nich są naukowe i zawodowe tytuły, których należy używać w bardziej formalnych okolicznościach. Wówczas ważne jest również zwracanie się do rozmówców w drugiej osobie liczby mnogiej. Mówienie sobie po imieniu jest postrzegane za przejaw dużej bliskości. Zwyczajowe powitanie składa się z uścisku dłoni i bezpośredniego spojrzenia w oczy, rzadko z całowania i przytulania. Powszechnie podkreślanym faktem, jest to, że Finowie nie lubią dużo mówić. Przeważnie odpowiadają zwięźle i na temat. Nie przerywają też innym.


 Gdzie kwitnie życie towarzyskie Finlandii? Oczywiście w saunie!  Zazwyczaj przebywa się w niej w towarzystwie rodziny lub przyjaciół, ale jest to również odpowiednie miejsce dla bardziej nieformalnych spotkań zawodowych. Po relaksie w saunie przychodzi czas na posiłke. Kuchnia fińska jest tłusta – dominują w niej ryby i dziczyzna. W potrawach mało jest warzyw, głównie ziemniaki. Najpopularniejsze specjały kuchni fińskiej to: karjalanpaisti - gotowane mięso, czyli gulasz oraz karjalanpiirakat - pikantne ciastka z żytnią skórką wypełnione ryżem lub jęczmiennym puddingiem. Specjalnością tego terenu jest smażone mięso z renifera serwowane … z jagodowym sosem. Można też spotkać pizzę z mięsem renifera! Z tego sympatycznego zwierzaka przyrządza się też kiełbaski lub steki. Prostym i smacznym posiłkiem jest świeży, często jeszcze ciepły, posmarowany masłem chleb razowy z żółtym serem (edamski lub ementaler). Kromki popija się bardzo zimnym mlekiem lub piwem. Fińska wersja sushi jest bardzo smaczna i stosunkowo tania. Są to po prostu plasterki łososia lub śledzia na młodych ziemniaczkach. Jak najlepiej podać łososia? Świeża ryba powinna przez dobę marynować się w solance, a więc z filetu szczypcami usuwa się ości, posypuje grubą solą, cukrem, pieprzem i koperkiem, zawija ciasno w folie i chłodzi w lodówce.

Co jeszcze kojarzy się z Finlandią? Tradycyjnym napojem świątecznym jest grog - napój z czerwonego wina z ziołami, rodzynkami i migdałami.