Zaloguj się do
Strefy klienta

Czarnogóra

Czarnogóra - wyjazdy incentive, wyjazdy integracyjne, firmowe wyjazdy zagraniczne

 

Czarnogóra to błękitne wybrzeże Adriatyku, otoczone historycznymi murami miast, takich jak Budva czy Stari Bar. Kraj usiany jeziorami i poprzecinany kanionami góry. Znana jest ze swoich dziewiczej przyrody, lazurowej wody i malowniczych plaż... ale nie każdy wie, że jest to również wymarzone miejsce dla narciarzy i snowboardzistów! W górach Dormitor panują doskonałe warunki do śnieżnego szaleństwa. Jezioro Szkoderskie natomiast to ostatnie siedlisko pelikanów oraz największy rezerwat ptaków w Europie, a Boka Kotorska  wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO , to jedyne miejsce w południowej Europie przypominające fiordy północy.


Obok tych fascynujących atrakcji Czarnogóra może pochwalić się też niesamowitą kulturą. Europa nie wyzbyła się jeszcze swych pierwotnych instynktów, na co najlepszym dowodem jest fakt, że w w tym niewielkim państewsku w ludzkiej świadomości ciągle działa jeszcze – mimo że zniesiony po II wojnie światowej – system plemienny, a każdy mieszkaniec wie doskonale, z jakiego rodu pochodzi i stanowi to dla niego powód do dumy.


Czarnogóra kulinarnie zakorzeniona jest w kuchni Bałkańskiej. Dominują w niej więc ryby i owoce morza – pstrągi, karpie, węgorze i skorupiaki morskie. Podobnie jak w Grecji, podstawowym składnikiem każdego dania jest oliwa z oliwek, a dania główne urozmaicane są warzywnymi sałatkami. Z kuchni tureckiej Czarnogóra odziedziczyła bułki pita, baraninę i jogurty. Będąc w Czarnogórze trzeba skosztować prusztu, czyli wędzonej szynki pokrojonej na cieniutkie plastry. Warto zapoznać się z ciekawą historią jej przygotowania, ponieważ zajmuje to dobre kilka miesięcy. Popularnością cieszy się również bałkańska wersja hamburgera czyli pljeskavica. Są to robione na ruszcie zraziki posypane owczym serem. Polski kulebiak też ma tu swój odpowiednik. To lepinja, chleb nafaszerowany gulaszem albo serem. Jako zupę warto polecić čorbę. Gęsta, warzywna z kawałkami mięsa. Mocnym alkoholem, podobnie jak w Bułgarii jest rakija robiona z winogron, śliwek, fig, jabłek lub moreli... Też zrobiliście się głodni?


Zapraszamy na Bałkany – Czarnogóra na pewno zapewni nam podróż pełną przygód i niezapomnianych wrażeń, mimo że nie leży wcale na drugim końcu świata!