Zaloguj się do
Strefy klienta

Bułgaria

Bułgaria - wyjazdy incentive, wyjazdy integracyjne, firmowe wyjazdy zagraniczne

 

Pod różą i winnym liściem…

Temperament Bułgarów można określić słowami: wino, muzyka, otwartość, tolerancja. Ten naród po prostu uwielbia się dobrze bawić. Cechami Bułgarów są: przyjazne nastawienie do innych, zamiłowanie do uprawiania sportów i długowieczność. Jeśli chcesz się przekonać o gościnności Bułgarów, udaj się na tradycyjny wieczór bułgarski, gdzie już przy wejściu goście witani są chlebem. Trzeba wiedzieć, że posiłki odgrywają znaczącą rolę w życiu Bułgarów. Spożywane w szerszym gronie, trwają naprawdę długo. Do potrawy głównej często podaje się wino. Ciekawostką jest, że Polacy są największymi amatorami bułgarskich win w całej Unii Europejskiej. Co Bułgaria ma do zaoferowania? Przede wszystkim piękne wybrzeże z plażami o wyjątkowo delikatnym piasku, gdzie temperatura powietrza i wody mało się różni między sobą. Co się tyczy nurkowania w wodach Morza Czarnego, to niektórzy twierdzą, że warto zaopatrzyć się w tzw. neck wright, czyli obciążnik z ołowiu zakładany na szyję. Jego waga sprawia, że łatwiej zejść pod wodę. Przy okazji trzeba dodać, że w wyporność jest tu mniejsza niż w innych ciepłych morzach, dlatego nurkuje się o wiele łatwiej. Bułgaria znana jest z wielu leczniczych źródeł termalnych. Miejscowość Belintasz w Rodopach słynie z trudno dostępnych skał, będących już od tysięcy lat miejscem religijnego kultu. Magia tego miejsca jest bardzo silna. Jedni odczuwają tu przypływ energii, inni boją się klątwy. Z kolei naukowcy są pewni, że jest to miejsce lądowania przybyszów z kosmosu. Faktem jest, że większość turystów odwiedzających Belintasz wierzy w uzdrawiającą moc tutejszych skał. Bułgaria to kraj, gdzie setki ulic ma jednakowe nazwy. Tylko w Bułgarii rodzice są karani za wagary swoich dzieci. Czy wiesz, co jest cenniejsze niż złoto? Gram olejku różanego używanego do produkcji najdroższych perfum. Trudno się dziwić, ponieważ do produkcji tej substancji niezbędne jest wiele płatków róż Największym na świecie producentem olejku różanego jest oczywiście Bułgaria. Jakie są lokalne tradycje? Ponieważ obowiązuje tu kalendarz juliański, Nowy Rok tak jak Boże Narodzenie przypada trzynaście dni później, niż w Polsce. Po północy, kiedy nastaje Nowy Rok surwakari (mężczyźni) wyruszają z domów niosąc ze sobą kłosy zbóż, składają życzenia zdrowia i długiego życia. Zdobionymi kłosami (suwaczkami), bije się ludzi po plecach. W zabawie dopuszczalne jest nawet, aby dzieci wymierzały razy swoim rodzicom. 1 marca to dla Bułgarów magiczna data oznaczająca nadejście wiosny. Wówczas domy odwiedza baba Marta, a ludzie wymieniają się amuletami, zrobionymi z czerwonej oraz białej włóczki i nazywanymi martenicami. Amulet ten ma zapewnić szczęście i zdrowie oraz chronić przed nieszczęściami. Działa tylko wtedy, gdy nosi się go jako naszyjnik lub bransoletkę. Nie można się z nim rozstawać do czasu ujrzenia pierwszego bociana lub jaskółki. Bułgaria oprócz zwyczajów ludowych może się poszczycić również bogatymi tradycjami w dziedzinie kulinariów oraz produkcji wina. Początki upraw winorośli na tym terytorium przypisuje się Trakom, uważanym za jednych z najlepszych winiarzy antycznych. Pierwsze winnice zakładano wzdłuż rzeki Maricy oraz na terenach nadmorskich. Do dziś tradycja winiarska właśnie tam jest najsilniej zakorzeniona. Oprócz win Bułgaria może się poszczycić wspaniałą kuchnią okraszoną dużą ilością oryginalnych przypraw. Rozsmakuj się w zupach (pilieszko supa lub topczeta), kotletach kjufte i kebapcze, chłodniku tarator, czy sałatce szopskiej. Do tradycyjnych alkoholi należy wódka, rakija (otrzymywana w drodze destylacji sfermentowanego miąższu śliwek), mastika (likier anyżowy, otrzymywany w wyniku destylacji alkoholu aromatyzowanego nasionami zielonego anyżu i żywicą z mastiki), likier miętowy (mentowka) i likier różany (roza). Popularne są też tradycyjne koniaki Pliska i Pomorie. Skutki degustacji mocnych trunków złagodzą bułgarskie herbaty ziołowe, z których najbardziej znana jest herbata rumiankowa lub herbata z bzu.

  • By przekonać się o gościnności Bułgarów wystarczy udać się na tradycyjny wieczór bułgarski, gdzie już przy wejściu goście witani są chlebem. Trzeba wiedzieć, że posiłki odgrywają znaczącą rolę w życiu Bułgarów. Dość często są spożywane w szerszym gronie i trwają naprawdę długo. Potrawę główną spożywa się popijając winem. A cieka­wo­stką jest, że Polacy są największymi amatorami bułgarskich win w całej Unii Europejskiej.
  • Temperament Bułgarów można określić słowami: wino, muzyka, otwartość, tolerancja… Lubią biesiadować, słuchać muzyki i dobrze się bawić. Ich osobliwością jest przyjazna atmosfera w relacjach międzyludzkich, niski stres, zdrowe odżywienie, uprawianie sportów i długowieczność.
  • Kraj ten ma do zaoferowania piękne wybrzeże z plażami o wyjątkowo delikatnym piasku, niezwykłej szerokości i urody, gdzie temperatura powietrza i wody mało się różni między sobą. Co do nurkowania w wodach Morza Czarnego to niektórzy twierdzą, że warto zaopatrzyć się w tzw. neck Wright, czyli obciążnik z ołowiu zakładany na szyję. Jego waga sprawia, że łatwiej zejść pod wodę. Jako ciekawostkę trzeba dodać, że w bułgarskim morzu wyporność jest mniejsza niż w innych ciepłych morzach, dlatego nurkuje się o wiele łatwiej.
  • Do Bułgarii przyciągają turystów także trudno dostępne skały w miejscowości Belintasz w Rodopach, będące miejscem różnych kultów religijnych od tysięcy lat. Magia tego miejsca jest bardzo silna, jedni odczuwają tu przypływ energii, inni boją się klątwy jaka panuje nad tym miejscem, naukowcy zaś są pewni, że jest to miejsce lądowania przybyszów z kosmosu. Faktem jest, że większość turystów odwiedzających Belintasz wierzy, że przebywanie w tym miejscu przynosi zdrowie.
  • Bułgaria to kraj, gdzie setki ulic mają jednakowe nazwy (np. w Sofii aż 558 ulic), to kraj gdzie rodzice są karani za wagary swoich dzieci, to kraj gdzie nasycenie aut wyprzedziło Nowy Jork. Bułgaria to kraj kontrastów, bogatej historii i ciekawych tradycji, dzięki którym turystów wciąż przybywa i przybywa.
  • W Bułgarii Nowy Rok według kalendarza juliańskiego, tak jak Boże Narodzenie, przypada trzynaście dni później, niż zgodnie z kalendarzem gregoriańskim, z którego korzystają katolicy i nastaje on w nocy z 13-tego na 14-tego stycznia. Obchodzą go prawosławianie i grekokatolicy. Tradycyjnym zwyczajem noworocznym w Bułgarii jest surwakari, który polega na chodzeniu po domach i życzeniu wszystkim szczęścia. Po północy, kiedy nastaje Nowy Rok surwakari (mężczyźni) wyruszają z domów niosąc ze sobą zdobione kłosy zbóż, składają życzenia zdrowia i długiego życia. Zdobione kłosy nazywane są surwaczkami, którymi bije się ludzi po plecach. Ten tradycyjny obyczaj noworoczny, pozwala dzieciom bić dorosłych po plecach. W ten sposób dzieci składają dorosłym życzenia noworoczne.
  • 1 marca to dla Bułgarów magiczna data oznaczająca nadejście wiosny. Wówczas domy odwiedza baba Marta, a ludzie wymieniają się amuletami zrobionymi z czerwonej i białej włóczki nazywanymi martenicami. Amulet ten ma zapewnić szczęście i zdrowie oraz chronić przed nieszczęściami. Działa tylko wtedy jeśli nosi się go jako naszyjnik lub bransoletkę do czasu ujrzenia pierwszego bociana lub jaskółki. Tradycja ofiarowywania martenic jest znana na Bałkanach od VII w.
  • Bułgaria oprócz tradycji ludowych może się poszczycić również bogatymi tradycjami kulinarnymi oraz produkcji wina. Początki uprawy winorośli na terytorium Bułgarii przypisuje się Trakom, uważanym za jednych z najlepszych winiarzy antycznych. Pierwsze winnice zakładano wzdłuż rzeki Maricy oraz na terenach nadmorskich. Do dziś tradycja winiarska właśnie tam jest najsilniej zakorzeniona. Oprócz win Bułgaria może się poszczycić wspaniałą kuchnią z dużą ilością oryginalnych przypraw.
  • Specjały tej kuchni to zupy: pilieszko supa oraz zupa topczeta, kotlety kjufte i kebapcze, chłodnik - tarator, sałatka szopska, a także gulasz – kawarna.
  • W kuchni bułgarskiej królują tradycyjne posiłki dwudaniowe, choć mieszkańca zachodniej Europy mogła by zadziwić popularna w Bułgarii zupa z ogórka i czosnku na jogurcie (tarator).
  • Bułgaria znana jest z wielu leczniczych źródeł termalnych, swoje centrum uzdrowiskowe ma tutaj właściwie każde większe miasteczko.
  • Bułgaria to w tej chwili największy na świecie producent olejku różanego, bez którego nie obejdzie się współczesna nowoczesna kosmetyka, ponieważ jest stosowany jako utrwalacz do najdroższych perfum produkowanych porzez renomowane firmy. Gram tej wyjątkowej substancji jest droższy niż złoto. Trudno się dziwić, ponieważ do jej produkcji niezbędne jest wiele płatków róż.
  • Do tradycyjnych alkoholi należy wódka, rakija (otrzymywana w drodze destylacji sfermentowanego miąższu śliwek), mastika (likier anyżowy, otrzymywany w wyniku destylacji alkoholu aromatyzowanego nasionami zielonego anyżu i żywicą z mastiki), likier miętowy (mentowka) i likier różany (roza). Popularne są też tradycyjne koniaki Pliska i Pomorie. Po nocy spędzonej przy tych trunkach, każdy doceni zalety bułgarskich herbat ziołowych, z których najbardziej znana jest herbata rumiankowa lub z bzu.